#RickenbackerRules - The Beatles - If I Needed Someone (1965)

#RickenbackerRules - The Beatles - If I Needed Someone (1965)

De Rickenbacker, die prachtige, Amerikaanse semi-akoestische gitaar met de ronde vorm in vintage kleuren die zowel in zessnarige als in twaalfsnarige vorm menige rock-'n-rollklassieker zo typische inkleurde. Er zijn er zoveel dat het niet bij één week kon blijven. En dus gaan we twee weken lang de hort op met songs, ingespeeld met die fantastische gitaar.

De tweede Beatle, die zichzelf een Rickenbacker cadeau deed (John was hem voor), want in september 1963 kocht George Harrison een Jeglo moel 425 tijdens een bezoek (twee weken vakantie) aan zijn zuster Louise in Benton, Illinois. Louise bevestigde dit veel later en voegde eraan toe dat het gebeurde in een muziekwinkel in Mount Vernon.

Hoewel hij vaker in beeld gesignaleerd werd met een Gretsch of Fender Telecaster, kwam de Rick voor het eerst in beeld tijdens de BBC-tv-uitzending van 'Ready Steady Go!' en 'Thank You Lucky Stars' en het was degene die hij hanteerde voor I Want To Hold Your Hand. Ze werd een tijdje geleden verkocht en bracht ergens tussen de vierhonderd- en zeshonderdduizend dollar op.

Tegen februari 1964 en de gigantische passage in de 'Ed Sullivan Show' in de States was hij alweer aan de slag met zijn Gretsch Chet Atkins Country Gentleman, maar hij kreeg van de president van Rickenbacker Francis C. Hall de tweede 360/12string ooit gemaakt en het is vooral met die twelvestring dat Harrison in veel songs het verschil maakte. En de nummers, die hij daarmee speelde in de film 'A Hard Day’s Night', deed onder andere The Byrds helemaal overstag gaan met het gekende gevolg.

De productplacement van de president leverde altijd weer onverhoopte resultaten op. George Harrison had al een paar nummers 'mogen" leveren naast de alomtegenwoordige tandem Lennon-McCartney, maar op Rubber Soul uit 1965 begonnen ze met Think For Yourself en If I Needed Someone harder op te vallen.

Deze laatste was een soort van "return of favor", want Harrison liet communicatiemens van The Beatles, Derek Taylor, een brief schrijven dat hij de riff had geleend van de Byrds-cover The Bells Of Rhymney en het drumpatroon van She Don’t Care About Time, maar dat was een wederzijds gevoel, want The Byrds hadden een groot deel van hun geluid weer respectvol geleend van The Fab Four. Byrdsvoorman McGuinn: "George Harrison wrote that song after hearing the Byrds' recording of The Bells Of Rhymney. He gave a copy of his new recording to Derek Taylor, the Beatles' former press officer, who flew to Los Angeles and brought it to my house. He said George wanted me to know that he had written the song based on the rising and falling notes of my electric Rickenbacker twelve-string guitar introduction. It was a great honor to have in some small way influenced our heroes the Beatles."

If I Needed Someone was het enige originele Harrison-nummer dat tijdens de laatste tournees (tussen 1965 en 1968)  live gespeeld werd en genoot ook nog wat commercieel succes met de cover door The Hollies, die er een toptienhit mee scoorden, een beetje zonder "the seal of approval" van George, die de cover "roobish" noemde in de NME. In ieder geval schittert hier de Rickenbacker op een machtig mooie Harrisontrack.

8 februari 2021
Laurens Leurs