#Radiosongs - Wall Of Voodoo - Mexican Radio (1982)
Of het nu nog via FM-band gebeurt of via DAB+, radio blijft één van de belangrijkste info- en muziekkanalen. Wij houden ons oor twee weken aan het toestel.
Altijd genoten van deze prettig gestoorde Amerikaanse new wave-groep onder de kundige leiding van Stan Ridgway, die we, na het verscheiden van Wall Of Voodoo ook solo altijd zijn blijven volgen. Net als Heard It On The X van ZZ Top en The WASP (Texas Radio And The Big Beat) van The Doors werd dit nummer geïnspireerd door de hoge wattage niet gereguleerde AM borderblaster Mexicaanse radiostations met signalen die tot in Amerika reikten.
In een interview legde Ridgway uit: "We gingen naar de repetities in mijn oude Mustang uit '67. En ik liep daar toevallig op de AM-radio op de console en probeerde een Mexicaans radiostation te vinden dat binnenkwam vanaf de grens bij Tijuana. Dit was ongeveer 1980, '81 of zoiets. Toen ik er één vond, zei ik: 'Oh, kijk jongens, ik ben op een Mexicaanse radio.' En dus: 'I'm on a Mexican radio.' Dat was de kiem van wat zich begon te ontwikkelen en dat gebeurde gewoon. Veel planeten kwamen op dat moment cultureel op één lijn. MTV kwam op gang en wat ze de 'nieuwe muziek' noemden, maakte enige vooruitgang. En de radio speelde het nog steeds niet. Maar toen MTV zo populair werd, moest de radio het wel spelen".
De eigenzinnige video bij Mexican Radio kreeg veel airplay op MTV, dat in 1981 werd gelanceerd en op dat moment niet veel had om uit te kiezen. Over de video zei Ridgway: "We gingen naar Tijuana en namen die op in ongeveer anderhalve dag met heel weinig geld. De platenmaatschappij wilde op dat moment geen geld aan de video uitgeven of er iets aan doen. Het was een soort succes, het was een soort van... Weet je wat het was? Het was een toevallige MTV-hit. En we moesten aandringen om dat ding daar zelf uit te brengen. Dus buiten het platenlabel om, hoe succesvol het ook was. Het was echt van de band en van mij. Het was nogal een gevecht, alleen al in termen van wat er plotseling werd verwacht van deze elektronische, avant-garde undergroundband. Want dat waren we.”
Ridgway schreef de song samen met Wall Of Voodoo-gitarist Marc Moreland. Ridgway nam de strofeteksten voor zijn rekening en bedacht het mondharmonicagedeelte. Wall Of Voodoo werd in 1977 opgericht in Los Angeles en bracht drie albums uit voordat Ridgway in 1983 vertrok voor een solocarrière. Stan Ridgway heeft een toegewijde aanhang, maar voor veel Amerikanen, die zijn opgegroeid met vroege MTV, is dit de enige blootstelling aan zijn werk.
Ridgway vertelt: "We hebben Mexican Radio allemaal begraven, toen we klaar waren. Maar we wisten ook dat we met andere dingen bezig waren, andere dingen die belangrijker zouden worden, en dat dit een goed, leuk nummer was. Voor sommigen is het een one-hit-wonder, voor anderen is het slechts een deel van de catalogus met liedjes. Bij het grote Amerikaanse wereldpubliek is Mexican Radio bekend. Als ik naar Europa ga, was het daar nooit iets. Daar is het Camouflage. Ga ik naar Zwitserland of Duitsland, dan is het Calling Out To Carol dat op 'Mosquitoes' stond . Dus ik probeer hier niet overdreven met mijn vlag te zwaaien. Maar er zijn veel liedjes en elk lied maakt deel uit van een symfonie, het is de enige manier, waarop je ernaar kunt kijken. En filosofisch gezien zijn eerste indrukken als artiest erg belangrijk. Het is grappig. Je wordt gewoon een herinnering, dat liedje eigenlijk, voor een deel van hun leven. Vooral als het maar een bepaalde tijd duurde. Of als ze je uit het oog verloren. Dus veel muziek is als een drijvende boei: hij zit op de oceaan, duikt onder water en zo nu en dan duikt er iets op. Ik heb altijd gewoon geprobeerd muziek te blijven maken en ermee verder te gaan. Dus ik speel het nummer, wanneer ik er zin in heb. En we hebben het op verschillende manieren gespeeld. Soms op de originele manier, soms heb ik er plezier mee en speel ik het als een bossa nova of zoiets."
Gruppo Sportivo zou het nummer in 1988 ook nog eens coveren.