#Radiosongs - ZZ Top - Heard It On The X (1975)

#Radiosongs - ZZ Top - Heard It On The X (1975)

Of het nu nog via FM-band gebeurt of via DAB+, radio blijft één van de belangrijkste info- en muziekkanalen. Wij houden ons oor twee weken aan het toestel.

Eentje van onze favoriete woestijnbluesrockers. Dit nummer is een eerbetoon aan de "Border Blaster"-radiostations in Mexico. Met name de twee die werden gerund door de beroemde disc-jockey Wolfman Jack: XERF in Via Acuna, (nabij Del Rio, Texas) en XERB, (in Rosarito Beach in de buurt van Tijuana). 

Mexicaanse radiostations hoefden zich niet te houden aan de vermogenslimieten van Amerikaanse stations, waardoor ze het signaal tot ver in de Verenigde Staten konden pompen. ZZ Top-voorman Billy Gibbons legde in 1985 in een interview met Spin uit: "De roepletters van alle Mexicaanse stations beginnen met X. Vroeger waren de X-stations overal te horen vanwege de enorme kracht. De Mexicaanse regering verleende licenties zonder wattageplafond. In de VS in de jaren twintig werd vijftigduizend watt als maximum vastgesteld. WLS in Chicago is vijftigduizend watt. En je kunt het horen als een politieoproep in Houston. Ik weet zeker dat je hier in Canada vijfhonderdduizend watt kunt oppikken. Je kunt waarschijnlijk XERF horen. Het was gewoon schandalig. Je kon het overal oppikken. En het zou al het andere begraven. KDRC in Houston was op een nauwe frequentie en ze zouden worden vertrappeld. Ze moesten verhuizen. XERF is 1570 op de wijzerplaat. Dat blijft, denk ik, het krachtigste station."

Bassist Dusty Hill voegde eraan toe: "Ze verkopen aan iedereen. Er zijn daar veel predikanten. Ik hoorde ze een keer gesigneerde gebedsboekjes verkopen. Ze moesten op je radio worden gezet, als je naar deze programma's luistert. Maar dit exemplaar was gesigneerd door Jezus zelf. Dan hoorde je een country & westernshow van vijftien minuten, dan was er een bluesshow. Ze hadden niet veel beperkingen.” Gevraagd of ZZ Top ooit werd gedraaid "op de X", zei Gibbons: "Dat is inderdaad gebeurd. Ze hebben geen playlist met popmuziek, maar het nummer werd onder de aandacht gebracht van de eigenaar van het station, die, zo blijkt, een advocaat is in Del Rio die de zender als zijn favoriete speeltje beschouwt. Hij besloot een popmuzieksegment van vijftien minuten te maken. En we werden gespeeld op XERF en vervolgens op XERB in Rosarita. Er is ook XROC in Juarez. Zo deed het de rondte. We hoorden I Heard It On The X op de X."

De leden van ZZ Top delen dezelfde invloeden, die hebben bijgedragen aan het smeden van het geluid. De eerste regel van dit nummer is een knipoog naar die invloeden die ze hoorden op de grensposten: “Do you remember back in 1966? / Country Jesus, hillbilly blues, that's where I learned my licks.”

18 augustus 2023
Laurens Leurs