#Quarantainemuziek - The Beach Boys - In My Room’(1963)

#Quarantainemuziek - The Beach Boys - In My Room’(1963)

Quarantaine, isolatie, eenzaamheid, ach en wee… We zijn het niet bepaald gewend, dat omgaan met contactschaarste en terugplooien op onszelf. De mens is een sociaal dier. Dat is overduidelijk geworden de laatste tijd. Toch moeten we nog even door de zure corona-appel heen bijten. Ook dat is - helaas - overduidelijk. Daarom pikten wij er een aantal songs uit, die lucht geven aan deze hoogst onaardige ervaringen en gevoelens.

Ah ja, het wonder der Beach Boys, een meerstemmig verhaal apart. Hun aanpak van "close harmony" is soms ijzingwekkend pakkend. Obsessief perfectionistisch en ingenieus. En zoals vaak met de mooiste dingen: het lijkt simpel tot je het begint te ontleden en ontdekt dat het vaak niet valt na te spelen. De hele backcatalogus is één grote speeltuin en laboratorium voor ieder die een tikje met meerstemmigheid inzit.

In My Room uit 1963 van de lp 'Surfer Girl' illustreert dit nog altijd het best. Geschreven vanuit het perspectief van de puber die zich enkel veilig en comfortabel voelt in zijn slaapkamer. Behoorlijk autobiografisch voor Beach-brein Brian Wilson, die leed aan ernstige agorafobie. De legende wil dat op de donkerste momenten de living werd gevuld met strandzand. Als hij niet naar het strand kon bracht hij het strand binnen. Opmerkelijk ook dat uitgerekend de enige Beach Boy die echt kon surfen, Dennis Wilson, in 1983 verdronk.

Brian Wilson over In My Room in een interview in 1990: "When Dennis, Carl and I lived in Hawthorne as kids, we all slept in the same room. One night I sang the song Ivory Tower to them and they liked it. Then a couple of weeks later, I proceeded to teach them both how to sing the harmony parts to it. It took them a little while, but they finally learned it. We then sang this song night after night. It brought peace to us. When we recorded In My Room, there was just Dennis, Carl and me on the first verse... and we sounded just like we did in our bedroom all those nights. This story has more meaning than ever since Dennis' death."

Massamoordenaar Charles Manson, die Dennis Wilson kende, beweerde meermaals dat Thee Beach Boys de song van hem gepikt hadden. Naar verluidt, had hij een song In My Cell geschreven, die model zou staan voor In My Room. Het nummer werd destijds uitgebracht als B-kantje voor Be True To Your School. Een B-kantje, stel je voor!

“In this world I lock out all my worries and my fears / In my room, in my room.” Wat wij tegenwoordig ook trachten te doen, maar het lukt niet altijd even goed.

21 februari 2021
Laurens Leurs