Psych Over 9000: Leve de psychedelica

Voorbeschouwing

Stof de fuzz-pedalen af. Laat de reverb-knoppen overuren doen. Het is tijd voor Psych Over 9000.

Psych Over 9000: Leve de psychedelica

 

Hoog op het verlanglijstje staan alvast voor deze tweede editie staan alvast Jacuzzi Boys. Zij koppelen lo-fi aan garage en doen dat met een vuige punkattitude. 'Ping Pong' heette het laatste werkstuk van dit steeds weer uit de band springende trio en die dateert al uit 2016. Hoe dan ook, het zal hen vast niet beletten om die songs, die op plaat zo netjes worden afgelijnd, weer door de mangel te draaien, want bij hen staat één ding vast: dat de shows van de Boys goed zijn voor een stevige portie energie. Dus zorg voor een stevige basis voor u zich aan hen gaat laven. Wij hebben namelijk geen zin om u nadien van de vloer te rapen.

 

 

Heel wat gematigder gaat het eraan toe bij Ulrika Spacek. Logisch ook, want deze Engelsen mikken eerder op sfeer en doen dat met new wave-gitaren en subtiele synths. Deerhunter is zeker een referentie, waarmee je iets kan, maar daartegenover staat ook wel een eigen, slome, relaxte vibe, die je meeneemt op een reis doorheen de wolken. Dat geldt althans voor de ep, die de onlangs band ter gelegenheid van Record Store Day op de markt gooide. Wat dat moet geven op het podium? Als wij de collega's moeten geloven: een pakkend concert.

 

 

Geen idee hoe het met u zit, maar wij kennen niet al te veel bands die uit Israël komen. En Ouza Bazooka komen dus wel degelijk uit het Midden-Oosten. Muzikaal zoeken ze het in een combinatie van surf en de invloeden uit de eigen regio. Het resultaat mag er in elk geval meer dan zijn. En dan bevinden wij ons maar al te graag in het centrum van deze confrontatie tussen oost en west. Het moeten tenslotte niet altijd geweren zijn die spreken.

 

 

Rechtstreeks daarbij aansluitend en door onze eigen (cd) al helemaal goedgekeurde Phoenician Drive doet min of meer hetzelfde als de Israëlische voorgangers; alleen komen zij uit het slagveld dat Brussel kan zijn. Ook hier zijn er die oosterse elementen, die hoogtij vieren in hun muziek. Afrikrautrock noemen ze het bij onze Franstalige tegenvoeters en dat is zo gek nog niet. Want dansbaar is dit alles absoluut en de (Noord-)Afrikaanse basis is nooit veraf. Hoe dan ook belooft dit het beste voor wie openstaat voor andere culturen.

 

7 mei 2018
Patrick Van Gestel