Ohio Mark - 'Exotism'

Ohio Mark - 'Exotism'

"On debut EP 'Exotism' Ohio Mark flirt with different shades of loudness". De eerste zin in de bio van Ohio Mark liegt er niet om: dit Antwerpse drietal speelt luid, zeer luid. Hoe we de muziek omschrijven? U kent ons ondertussen. Hokjesdenken is niet ons ding, maar volgens de band zelf mag je hen categoriseren onder shoegaze, rock en noisepop.

De vocalen op deze debuut-ep zijn eentonig, dromerig en bedolven onder een golf van effecten: textbook shoegaze dus. De paradoxale term noisepop hebben we altijd iets bizar gevonden, maar lijkt op de nummers van Ohio Mark wonderwel van toepassing. Op ‘Exotism’ heerst chaos, maar wel met een gouden randje.

Een randje dat al meteen blinkt op openingstrack Kll Screen. Wat het is, weten we niet, maar dat het ons tot in het diepste van het hart raakt, willen we zonder schroom toegeven. Een drone bouwt langzaam op tot de drums hun zegje komen doen en de zon voor onze ogen lijkt te ontploffen.

Lucid Lake neigt meer naar klassieke shoegaze - voor zover zoiets zou bestaan - en is meteen ook een pak dynamischer dan de voorganger. De prominente aanwezigheid van de drums voorziet het nummer van schwung zonder de positieve vibe te verliezen. Bij momenten lonkt de song naar de grootheden van vroeger. Zei iemand daar My Bloody Valentine?   

Dat Ohio Mark een voorliefde heeft voor snerpende gitaarfeedback blijkt uit het tweeluik Slice XII en Shimmers Of Darkness In Voids Of Happiness. Van de zon is al lang geen sprake meer, maar dat maakt Slice XII er zeker niet minder op.  Voor een song als Shimmers Of Darkness In Voids of Happiness bedacht iemand in Nederland ooit de weinig poëtische term "teringherrie", maar wat is dit prachtig euforische teringherrie. De drums worden haast compleet naar de achtergrond verdrongen door een gevecht tussen synths en gitaar waar geen winnaar uit lijkt te komen. Tot wanneer de synths toch de bovenhand nemen en een prachtig motiefje spelen, als de kalmte vlak voor de paddenstoelwolk.

ASCII Faces is van begin tot einde een rollercoaster waar zelfs de grootste adrenalinejunkie trillend en lijkbleek uitstapt. Wanneer het nummer even op een vast traject lijkt te raken, ontspoort de boel weer op de meest brutale wijze mogelijk. Geef ons dan maar titeltrack Exotism, dat als uitsmijter meer dan zijn rol weet te vervullen. Een hypnotiserend synthlijntje, gortdroge drums en een verloren stem op de achtergrond. De soundtrack bij uitstek voor een daguitstap in een dystopisch paradijs.

Waarover Ohio Mark zingt hebben we het raden naar, maar daar draait het niet om bij deze muziek. Wie verhalen wil horen, zet maar een plaat van Bob Dylan op. Wie van de hemel naar de hel en terug wil in een tijdspanne van een dikke twintig minuten, kiest voor dit drietal. Hebben we trouwens al gezegd dat we Ohio Mark een fantastische bandnaam vinden?

Op 3 oktober stelt Ohio Mark ‘Exotism’ officieel voor in Cafee Cabron te Antwerpen. Op 11 oktober staan ze in Kinky Star (Gent). Meer info kan u vinden via vi.be.

27 september 2019
Nick Van Honste