#ObscurePowerpop - NRBQ - Green Lights (1978)

#ObscurePowerpop - NRBQ - Green Lights (1978)

Favorietjes uit de relatieve obscuriteit, zeer zelden of nooit op de radio, maar daarom niet minder de moeite.

 

Als we ooit minder goed gezind zijn en het is te verhelpen met een streepje muziek, dan is Green Lights altijd een perfect antigif voor de negatieve moodswing.

"Pure pop for now people", zouden ze eind jaren zeventig georakeld hebben, maar ook toen was dit iets wat te ver onder de radar cirkelde om echt op te vallen. Niet dat ze het niet verdienen, want NRBQ (afkorting van New Rhythm And Blues Quartet) opereert al sinds 1966, is vandaag de dag nog steeds operationeel en grossiert in de fijnste melodische waren.

Weliswaar in diverse bezettingen, waarbij enkel toetsenman Terry Adams alles heeft zien passeren en nog steeds in een soort van modus operandi verkeert. Green Lights is één van de meer bekende (of beter: minst onbekende) nummers. Van de zeer fijne lp 'At Yankee Stadium'. Die titel doet vermoeden dat het om een live plaat gaat, maar niets is minder waar. Het is gewoon een ode aan de favoriete baseballploeg.

Het nummer is een lekker wegtikkend, goofy powerpopnummer op rockabillytempo, dat bulkt van de goede vibraties en goed gespeeld werd. Bovendien bevat het  een lekker riffje van Johnny Spampinato. Tof van collega Bonnie Raitt (jawel, dé Bonnie Raitt) die het nummer graag live speelt (er zijn diverse filmpjes op YouTube om het te bewijzen), het opnam in 1982 en zelfs de hele langspeler 'Green Light' (enkelvoud) noemde. Kijk, dat is nu een goede collega.

11 januari 2021
Laurens Leurs