#NormanBlakeKiest – Alex Chilton – Take Me Home And Make Me Like it (1981)

#NormanBlakeKiest – Alex Chilton – Take Me Home And Make Me Like it (1981)

In 2023 verscheen er een nieuwe Teenage Fanclub, ‘Nothing Lasts Forever’, en in het najaar stak de band ook nog eens het Kanaal over voor een reeks concerten. Een reden te meer om een week lang de favorieten van zanger-gitarist Norman Blake de revue te laten passeren.

Onze favoriete cultheld is Alex Chilton, want hij schonk ons onder meer onze favoriete cultgroep Big Star. Een wijze openingskeuze dus van überfan Norman Blake. Volgens Blake schreef Chilton zijn beste songs in de periode 1975-1976, na de split van Big  Star. Deze Take Me Home And Make Me Like It is er daar één van. Op dat moment, bekende Chilton ooit aan Norman Blake, was hij van mening dat het Big Star-materiaal eigenlijk niet zoveel voorstelde: “Wel ja, waarschijnlijk waren er wel een paar goede songs, maar…” 

Nou moe? Teenage Fanclub had het geluk nog met hem te kunnen samenspelen. Blake: “We schoten prima op met elkaar. Hij toonde me een aantal geweldige akkoorden. Ik zei: “Dat is een mooi akkoord, Alex”, waarop hij antwoordde: “Yeah, Carl Wilson (van The Beach Boys) heeft me dat aangeleerd…”.” 

Hoewel ‘Bach’s Bottom’ pas in 1981 uitkwam, werd de plaat - zoals al werd aangegeven - opgenomen rond 1975, na de split van Big Star. Naar verluidt gingen de sessies gepaard met druggebruik, maar de plaat is alleen al een aanrader dankzij garagerockklassieker Bangkok, een nummer dat later op een heerlijke manier werd gecoverd door The Nomads, op hun ‘Temptation Pays Double’ uit 1984. 

12 augustus 2024
Laurens Leurs