Teenage Fanclub - Nothing Lasts Forever

Republic Records

Nothing Lasts Forever

Je zal het maar poneren als jonge adolecent: “I hope I die before I get old” om daar als kwieke zeventiger (78)  die Pete Townshend van the Who is nog altijd mee om de oren geslagen te worden. Zo is de gemiddelde leeftijd van de leden van Teenage Fanclub inmiddels ook, stuk voor stuk, ruimschoots een eind de vijftiggrens overgestoken edoch zal het tiener-etiket immer op hun voorhoofd plakken ook nu ze al een dertiende plaat in de wereld zetten met 'Nothing Lasts Forever'. Dames en heren, Teenage Fanclub heeft een nieuwe!

 

Vijf seconden ver in openingsnummer Foreign Land en je weet onmiddellijk waar aan toe na de feedback en openingsroffel: zoetgevooisde stemmen, harmonie en een song waar de Byrdsgitaartjes je vrolijk rond de oren vlinderen. Het stramien dat Teenage Fanclub eigenlijk al vanaf dag één hanteert maar waar doorheen de jaren de gierende en feedbackende gitaren nu netjes in het gareel weerklinken. 

Verwacht dus geen baanbrekende experimenten of wilde koerswijzigingen, de oudere jongeren zijn min of meer getemd maar vergis u niet, wie van gitaargerichte pop houdt zal zich opnieuw kunnen verkneukelen in een hoogwaardig songfest. Uit op hun eigen label PEMA en de openingsnummers Foreign Land en Tired of Being Alone werden al de wereld in gezonden als single.

 Indiepop in allerbeste Big Startraditie van de originele leden en songschrijvers Norman Blake en Raymond McGinley. Zoals al aangegeven is doldrieste feedback niet meer aan de orde, maar de rijkdom aan melodie is nog steeds patent aanwezig zoals in het zacht kabbelende I Left a Light On of het harmonieuze It’s Alright

Destijds werd er aan Noel Gallagher (toen nog actief bij moederschip Oasis) gevraagd wie de beste songschrijvers van de UK waren en de journalist verwachtte onomwonden "Oasis" maar hij antwoordde zonder dralen “Teenage Fanclub”.  Als het niet waar is, is het niet eens zo ver van de waarheid. En hun plannen zijn vaak impulsief: “We never talk about what we’re going to do before we start making a record. We don’t plan much other than the nuts and bolts of where we’re going to record and when.” aldus Raymond McGinley.  En ook Back of the Light doet weer weemoedig denken aan hun beste werk ten tijde van pakweg 'Grand Prix' of 'Songs from Northern Brittain'.

Wie een en ander live wil bewonderen kan dat want eind oktober landt Teenage Fanclub in de Lage Landen voor een drietal concerten (28 oktober in Botanique Brussel, 30 oktober in Tivoli Utrecht en 31 oktober in Oosterpoort Groningen). Uiteindelijk doen the Fannies vandaag op ‘Nothing Lasts Forever’ precies hezelfde als tien, twintig of dertig jaar geleden namelijk, tijdloze muziek schrijven en dat doen ze, naar onze goesting, nog altijd uitstekend.

1 oktober 2023
Laurens Leurs