#NewOrleans - The Tragically Hip - New Orleans Is Sinking (1989)

#NewOrleans - The Tragically Hip - New Orleans Is Sinking (1989)

In de uitstekende televisiereeks 'Treme', voorzien van de allerbeste muziek, speelt New Orleans eigenlijk de hoofdrol. De stad, die na de verwoestende orkaan Katrina (herkenbaar, iemand?) terug probeert recht te kruipen, maar vaak gehinderd wordt door onmacht, corruptie en hebzucht (herkenbaar, iemand?). De zalvende factor is de muziek die de mensen hoop en kracht geeft. En die is er in New Orleans ruim aanwezig. Achtendertig afleveringen gespreid over vier seizoenen.

Misschien wel de meest treffende en één van de spannendste songs over New Orleans. Van een stel Canadezen bovendien, die profetisch de weinige benijdenswaardige toekomst van de stad aan de Mississippi bezingen. 

Het was onze eerste kennismaking met The Tragically Hip en het begin van een bijzonder straffe reeks platen. Helaas zullen we hen niet meer in vol ornaat mogen meemaken aangezien Gordon Downie in 2017 overleed aan kanker.

Als deze song live werd vertolkt werd in het midden van de song steevast een uitgebreide jam gepleegd, waarin Downie dan een fijn verhaal of zelfs een andere song verweefde.  Meest bekend is het verhaal van de "Killer Whale Tank", waarbij hij als schoonmaker in een walvissenaquarium figureert. Of als hij This Flight Tonight van Joni Mitchell citeert, al was het ook ooit China Girl van Bowie en Iggy Pop of Don’t Worry Baby van The Beach Boys. Uit sommige van deze jams in New Orleans Is Sinking ontstonden zelfs andere Hipfavorieten als Nautical Disaster en Ahead By A Century.

In de song schetst Downie een portret van New Orleans als plaats van vertier, maar ook het onheil dat er voortdurend dreigt: “My memory is muddy / What's this river that I'm in? / New Orleans is sinking, man / And I don't wanna swim, swim.”

Het nummer wordt beschouwd als één van de beste Canadese songs aller tijden en van 2005 tot 2016 was het het op één na meest gedownloade digitale nummer in Canada.

24 augustus 2021
Laurens Leurs