#NewOrleans - Dr. John - Loop Garoo (1970)

#NewOrleans - Dr. John - Loop Garoo (1970)

In de uitstekende televisiereeks 'Treme', voorzien van de allerbeste muziek, speelt New Orleans eigenlijk de hoofdrol. De stad, die na de verwoestende orkaan Katrina (herkenbaar, iemand?) terug probeert recht te kruipen, maar vaak gehinderd wordt door onmacht, corruptie en hebzucht (herkenbaar, iemand?). De zalvende factor is de muziek die de mensen hoop en kracht geeft. En die is er in New Orleans ruim aanwezig. Achtendertig afleveringen gespreid over vier seizoenen.

Dr. John (New Orleans, Louisiana, 20 november 1941 – 6 juni 2019) aka Dr. John Creaux of Dr. John The Night Tripper of met zijn naam volgens de burgelijke stand in New Orleans: Malcolm John (Mac) Rebennack Jr. en in werkelijkheid helemaal geen arts, maar wel pianist, zanger, songwriter en toffe peer opereerde met wisselend succes, maar wist altijd weer te pieken. Op zijn schouw stonden dan ook maar liefst zes Grammy Awards en in 2011 werd hij plechtstatig in de Rock and Roll Hall of Fame bijgezet, waarna hij misschien wel zijn beste plaat maakte in 2012 met de hulp van Black Key Dan Auerbach: 'Locked Down'.

Eigenlijk was de man in de jaren vijftig gestart als gitarist, maar hij ving een kogel op die eigenlijk bestemd was voor zijn medemuzikant Ronnie Barron. Hij verloor een vinger, die in het ziekenhuis terug aan werd gehecht, maar het kwam nooit meer goed voor de gitaar, maar wel goed genoeg om één van de beste boogiewoogiepianisten van de afgelopen eeuw te worden. Hij was ook lid van de vermaarde Wrecking Crew, de studiotijgers die garant stonden voor een groot deel van de sixtieshits uit de Verenigde Staten.

Op 6 juni 2019 overleed de dokter op zevenenzeventigjarige leeftijd na een hartaanval. Wie hem bezig wil zien en horen; kan hem ook in de televisiereeks 'Treme' regelmatig de revue zien passeren.

23 augustus 2021
Laurens Leurs