N.E.L & JP - Zelfbeeld Van Denaldie

N.E.L & JP - Zelfbeeld Van Denaldie

Punkpoëet ontmoet muzikant-producer.

Nel Mertens verdient haar brood in het onderwijs, maar schrijft al langer. Ze publiceerde al twee dichtbundels ‘Strip(p)ed’ en ‘(S)trapped’ en fileerde al menig album bij de collega’s van Luminous Dash. JP De Brabander maakt al jaren muziek. We kennen hem van bij Looplizard, DelaVega en This Can Hurt.

Het was die band die Mertens contacteerde om poëzie te zetten op een instrumentaal nummer dat ze klaar hadden voor de ep ‘A Deeper Shade Of Blue’. Die samenwerking smaakte naar meer. Eind dit jaar zagen we N.E.L. & JP reeds aan het werk in het voorprogramma van Fragment in een uitverkocht Trefpunt en waren we flink onder de indruk. Vergelijkingen met Kae Tempest en Anne Clark liggen voor de hand, maar wat dit project extra hard doet binnenkomen, zijn de Nederlandstalige teksten.

Goed voorbeeld daarvan is debuutsingle Zelfbeeld Van Denaldie, een nummer drijvend op voortstuwende elektronica waarover Mertens de poëtische tekst uitspuwt. Net zoals bij de genoemde illustere voorgangers is de poëzie niet vrijblijvend. Ze zet aan tot reflectie.

Op 24 februari kan je dit nieuwbakken duo live meemaken in Jaggers te Gent.

11 februari 2023
Marc Alenus