#MoreMoore - Lou Reed - Satellite Of Love (1972)

#MoreMoore - Lou Reed - Satellite Of Love (1972)

Wij zijn de mensen van Absolutely Free Festival aka AFF Genk nog altijd dankbaar dat ze ons in 2015 de gelegenheid verleenden om een publieke Q&A te hosten met één van onze helden. Thurston Moore bleek bovendien nog een vriendelijk mens ook. De gitaristieke visionair van Sonic Youth, Chelsea Light Moving en al een tijdje solo heeft een bijzonder uitgebreide platencollectie en resideert tegenwoordig in London. Gevraagd naar diens favoriete songs aller tijden doen wij een greep uit het brede aanbod.

Wijlen David Bowie is nooit te verlegen geweest om zijn invloeden kenbaar te maken. En zijn fascinatie voor Velvet Underground is wijd en zijd bekend. Meer nog, het had een belangrijke en wezenlijke invloed op zijn werk. Hij vond het dan ook niet meer dan normaal dat hij op het toppunt van het Ziggy Stardust-succes de broodnodige hulp verleende aan Lou Reed voor wie het "make or break" was na de relatieve flop van diens debuutplaat zes maanden eerder.

Op 'Transformer' boetseerde Bowie en vaste sideman van dat moment, Mick Ronson, een compleet vernieuwde sound voor Reed, die aansloot bij de tekenen des tijds met alle eccentriciteit en flashy moderniteit van de glamrock. En Satellite Of Love was een restant uit de Velvetperiode. Die Velvetversie kwam verrassend nog naar boven op de V.U.-box ‘Peel Slowly And See' uit 1996. Sneller en ruwer dan de 'Transformer'-versie en zonder de prominente pianolijn. En ook de teksten zijn aangepast, want wat in de Velvetversie “Wynken, Blynken and Nod” waren, veranderde in 1972 in "I've been told that you've been bold with Harry, Mark and John”. "Best left forgotten", verklaarde Reed in 1994 over de originele tekst. "I probably wanted to make sure I wasn't using a name that really meant something to me. I mean the song is about the worst kind of jealousy."

Ook uitgebracht als single, na grote hit Walk On The Wild Side. Over een man, die een satellietlancering op tv bekijkt en tezelfdertijd gevoelens van de hoogste vorm van jaloezie beschrijft over een ontrouwe vriendin. Reed was laaiend enthousiast over de support van Bowie: "He has a melodic sense that's just well above anyone else in rock & roll. Most people could not sing some of his melodies. He can really go for a high note. Take Satellite Of Love, on my 'Transformer' album. There's a part at the very end where his voice goes all the way up. It's fabulous." 

4 mei 2023
Patrick Van Gestel