#MarrGuitarKing - Kirsty MacColl - Walking Down Madison (1991)

#MarrGuitarKing - Kirsty MacColl - Walking Down Madison (1991)

Eén van de laatste echte gitaarhelden, die we midden jaren tachtig in Bree met The Smiths bezig zagen (hij was toen slechts tweeëntwintig jaar oud). Onmiddellijk wisten we: dit is een echte! Helaas was het na vier Smiths-studioplaten en prachtige compilaties finito -  "J’en ai marre" - en was het ieder voor zich. Maar Marr leende de capaciteiten ook vaak en graag uit.  Een weekje Marr-bijdragen aan andermans werk.

Eerder op de week hadden we al Billy Bragg, waarbij Johnny Marr figureerde met de superbe Kirsty MacColl.

Maar MacColl was al vroeger aan de slag met Marr en The Smiths. Ze zong backingvocals op Ask en ze coverde op ontwapenende wijze You Just Haven’t Earned It Yet Baby.  En Johnny Marr retourneerde de gunst door op minstens drie van haar studioplaten mee te spelen en hij was ook verantwoordelijk voor de leuke woordspeling “Electric Landlady”, de plaat waar ook dit heerlijk wegtikkende Walking Down Madison op stond. 

Walking Down Madison schreven ze samen in een hiphopperig arrangement met een scherpe funky riff. Het was één van de eerste songs, die Marr schreef nadat de bladzijde van The Smiths definitief was omgedraaid. Het werd een bescheiden hit (nummer drieëntwitnig in de UK) die toch zeven weken in de lijst bleef hangen.

De productie was als vanouds in handen van Steve Lillywhite, die getrouwd was met Kirsty MacColl. De rap is van de tong van Aniff Cousins. In 2000 zou MacColl het leven laten door een vreselijk ongeluk op vakantie met haar zonen in Mexico. Op 18 december zou een speedboot haar op eenenveertigjarige leeftijd hard raken bij het duiken. Ze duwde haar zoon op tijd weg, maar werd zelf dodelijk geraakt. Een iconische Britse zangeres was helaas niet meer.

 

24 maart 2022
Laurens Leurs