#MarrGuitarKing - Billy Bragg - Greetings To The New Brunette (1986)

#MarrGuitarKing - Billy Bragg - Greetings To The New Brunette (1986)

Eén van de laatste echte gitaarhelden, die we midden jaren tachtig in Bree met The Smiths bezig zagen (hij was toen slechts tweeëntwintig jaar oud). Onmiddellijk wisten we: dit is een echte! Helaas was het na vier Smiths-studioplaten en prachtige compilaties finito -  "J’en ai marre" - en was het ieder voor zich. Maar Marr leende de capaciteiten ook vaak en graag uit.  Een weekje Marr-bijdragen aan andermans werk.

Ongelofelijk ontroerende song. Nog steeds als we hem horen, slikken we een traan en veel emoties weg, want het is een essentieel onderdeel van onze coming-of-age-jaren.  Dikke maten ook, Billy Bragg en Marr. Een vriendschap die tot op vandaag standhoudt. 

Ze tourden al samen in 1985 en toen Bragg de derde plaat aan het opnemen was, leek het de logica zelve dat hij maat Marr vroeg om even mee te figureren op een paar nummers, waaronder het magnifieke Greetings To The New Brunette, zijn eerste echte hit. Over een personage wiens interesse niet veel verder reikt dan voetbal en bier, die verliefd wordt op de meer wereldse Shirley. Met de zalige tekstregels: "Here we are in our summer years / Living on icecream and chocolate kisses / Would the leaves fall from the trees / If I was your old man and you were my missus?". Liefde quoi!?  

Een andere goede kennis van Bragg zou meezingen op de plaat en het nummer: Kirsty MacColl. Zij had eerder ook al een hit met Braggs A New England. Marr zou in 1991 ook nog fungeren als producer van Braggs 'Don’t Try This At Home'.

 

21 maart 2022
Laurens Leurs