Maandelijks Lekkers – december 2022

Maandelijks Lekkers – december 2022

Voor wie nog iets zoekt om de eindejaarslijst te completeren heeft deze editie van Lekkers vast nog wat te bieden. Sommige tracks bevatten buitengewoon opgewekte en haast feestelijke klanken, maar er is ook ruimte voor duisternis, experiment en reflectie. In alle gevallen staan creativiteit en originele ideeën hoog in het vaandel.

Metronomy x Panic Shack - It's Good To Be Back

Voor een stevige remake van de brave popsong It's Good To Be Back slaat Metronomy de handen ineen met de vrolijke punksensatie uit Wales Panic Shack. Iets waardoor je bijna de adem ontnomen wordt.

LadytronFaces

Zo'n twintig jaar geleden stalen ze de show met geavanceerde elektropop, maar het gezelschap uit Liverpool is dat nog niet verleerd. Hooguit steunen zij iets meer op een extra bak reverb. Het nieuwe album 'Time's Arrows' verschijnt op 20 januari.

Grand River Human

Uiteenlopende elementen, van koorstemmen tot de diepe bassen der elektronica, komen samen in de weergaloze atmosfeer van dit stuk.

HAVEMEYERMoonlight

Debuut-alert! De uptempo, maar ingetogen indierock van dit Berlijnse trio is van het soort dat onder de huid kruipt en je niet meer loslaat. Met tevens een knipoog naar de new wave in het vroegste werk van New Order.

Haythem Mahbouli - Last Man On Earth

De van oorsprong Tunesische componist en multi-instrumentalist neemt ons mee naar de laatste dagen op een nagenoeg uitgestorven aarde. In de orkestrale muziek is er ook ruimte voor gesproken fragmenten die de ervaring compleet maken. Het stuk maakt deel uit van een nog te verschijnen conceptalbum.

Sleep Party People Tide

Een vergelijkbare setting wordt uitgedrukt in deze droevige industrialklanken, waarin ook een vleugje frustratie doorklinkt.

OXYJANE - I Thought I Was Dead

Vertrouwde lo-fi gitaarpop, maar het fijnere werk zit hem in de staart.

DIPLOMATICS - Back To You

Heerlijk lawaaierige punk uit Italië met angst en vluchten als thema's. De zanger zegt tekstueel geïnspireerd te zijn door Lou Reed.

Oceanhoarse Pryopen

Met een sprankelende mix van hardcore en heavy metal steekt de Finse band eenieder, die worstelt met verslaving en wie er een dierbare aan onderdoor heeft zien gaan, een hart onder de riem.

MOTIVE BLACK Auburn

De zangeres van MOTIVE BLACK kan erover meepraten: zij verloor haar zus aan een verslaving. De song, die ze toen schreef, leek haar in eerste instantie te persoonlijk, maar gelukkig besloot ze dat de powerballad, waarop ze stijlvol de sterren van de hemel zingt, gewoon met ons gedeeld moest worden.

10 december 2022
Tino Fella