MAANDELIJKS LEKKERS #4

MAANDELIJKS LEKKERS #4

De afgelopen maand ontwaakte de muziekindustrie eindelijk uit zijn vermoeiende coronaslaap, met de ene album- of touraankondiging na de andere, met terug goedgevulde concertzalen en met festivals zoals voorheen. Wij zijn dan ook verheugd jullie opnieuw een overzicht te mogen voorschotelen van al het lekkers dat de afgelopen maand is uitgekomen.

Clairo - Blouse

In juni kwam een einde aan de droogte die de fans van Amerikaanse bedroompopster Clairo de afgelopen jaren hebben moeten doorstaan. Clairo releasete namelijk de eerste single van nieuwe plaat ‘Sling’, die op 16 juli in de rekken ligt. Blouse klinkt als een nummer dat perfect op ‘Stranger In The Alps’ van Phoebe Bridgers had kunnen staan. Smullen geblazen voor fans van indiefolk!  

Lorde - Solar Power

Voor het volgende nummer in dit overzicht blijven we nog even bij Clairo en Bridgers. Deze twee dames mochten namelijk de nieuwe single van Lorde voorzien van backingvocals. De productie van het eerste nummer van Lordes aankomende gelijknamige plaat werd verzorgd door Jack Antonoff, die - toevallig (of niet) - ook achter de knoppen stond voor de hoger vermelde single van Clairo. Het derde studioalbum van de Nieuw-Zeelandse zangeres staat dan ook volledig in het teken van die ‘SOLAR POWER’. “Every song on the album, I did say it has to sound like the sun, and this one in a big way. It sounds like the beach, the waves, the girls lying on the beach. I really wanted it to have that vibe. The guitars, the drums – everything’s so sunny”, aldus Lorde in een interview met de Australische radiozender Triple J.  

Griff - Walk

We blijven nog even bij succesvolle, Engelstalige zangeressen met het nummer Walk van de twintigjarige Britse popsensatie Griff. Na zich op het internationale toneel te vestigen met de hitsingle Black Hole, loste Griff afgelopen maand een eerste mixtape ‘One Foot In Front Of The Other’. Griff bokste de mixtape volledig alleen in elkaar en wist zowel de critici als het grote publiek ermee te bekoren. Na het beluisteren van ‘One Foot In Front Of The Other’ begrijpen we waarom Griff regelmatig getipt wordt als dé nieuwe popster van het Verenigd Koninkrijk.    

Sault - 9

Het volgende hoogtepunt op de lijst vinden we in de vorm van 9, een nummer op ‘NINE’, de laatste plaat van het mysterieuze Britse muziekcollectief Sault. ‘NINE’ dient als de opvolger van de protestalbums ‘Untitled (Black Is)’ en ‘Untitled (Rise)’, waarmee het collectief in 2020 reageerde op de sociale en raciale onrust die de zomer van 2020 kenmerkte. Op ‘NINE’ horen we het geluid van hoop op een betere toekomst, met onder andere het prachtige nummer 9, ingezongen door de Britse zangeres Cleo Sol.

Tyler The Creator (feat. YoungBoy Never Broke Again & Ty Dolla $ign) - WUSYANAME

Van het myserieuze collectief Sault maken we de overstap naar de ‘mysterieuze’ muziek van Amerikaanse rapper Tyler The Creator. Tyler prijkte in juni bovenaan de hitlijsten dankzij de release van het zesde studioalbum ‘CALL ME IF YOU GET LOST’, waarop onder andere het geweldige soulnummer WUSYANAME terug te vinden is.

Vince Staples - LAW OF AVERAGES

Van de ene excentrieke Amerikaanse rapper naar de andere. Staples kondigde met de release van de single LAW OF AVERAGES de titelloze langspeler ‘Vince Staples’ aan, die op vrijdag 9 juli wordt uitgebracht. Op LAW OF AVERAGES rapt Vince over een geweldige beat van Amerikaanse producer Kenny Beats, die overigens ook verantwoordelijk is voor de productie van de andere nummers op het album.  

Majid Jordan - Been Through That

Majid Jordan is het Canadese r&b duo dat onder contract staat bij OVO Sound, het label van landgenoot en megaster Drake. Zanger Majid Al Maskati en producer Jordan Ullman staan erom bekend aanstekelijke r&b uit te brengen waarvan je voeten automatisch beginnen schuifelen. Been Through That is hiervan het ideale voorbeeld, met r&b-, disco- en electro-invloeden die elkaar moeiteloos afwisselen en complementeren. Als dit nummer een voorproefje is van wat we op hun nieuwe plaat mogen verwachten, dan zijn wij alvast erg hoopvol gestemd.

6 juli 2021
Hannes Deraedt