Lighttown Fidelity

Introducing

Enkele weken geleden vierden we met zijn allen het feest van de onafhankelijke platenzaak. Recordstore Day is over heel de wereld een begrip geworden. Maar heeft er iemand zich ooit afgevraagd hoe al die lekker ruikende vinyls in de platenzaken terrecht komen? Want vinyl is en blijft een beperkte markt. groeiend, maar de oplages blijven beperkt. Monstermarges zijn er niet. Dus het zijn vooral kleine, onafhankelijke labels die zorgen voor de lekkerste dingen in de platenbakken. Eén van die labels, het Eindhovense Lighttown Fidelity, bracht zopas een leuke staalkaart uit in de vorm van 'Welcome To Lighttown'; genoeg reden voor ons om er even bij stil te staan. 

Lighttown Fidelity is het project van Matthijs Kropff, die ongeveer vier jaar geleden stadsgenoten Komatsu uit de brand hielp met de release van 'Manu Armata' op vinyl omdat hun label op dat moment enkel een cd-versie wou doen. Het was eerder een vriendendienst dan de start van een label. Maar van het één komt het ander en nog voor de driehonderd exemplaren goed en wel uit de perserij waren, stond de volgende band, Candybar Planet al voor de deur voor een volgende release. Zo is de bal aan het rollen gegaan; eerst met bands uit Eindhoven, maar gaandeweg werd de actieradius groter. 

Het mag dan ook geen verrassing heten dat Komatsu de labelsampler mag openen. Uit het succesalbum 'Recipe For Murder One' brengen ze The Long Way Home, één van de meest toegankelijke nummers. Maar er is meer: uit de eind vorig jaar verschenen Peter Pan Speedrock-tribute 'Houdoe En Bedankt' vind je Tigre Blanco terug, die met hun salsawesternversie van Boom toen al indruk maakten en dat nog steeds doen. Begin juni komt dit nummer trouwens op single uit. 

Er is ook oerstoner met de eerder vermelde Eindhovense band Candybar Planet, maar ook met onze eigen Cowboys And Aliens, twintig jaar in de running en op dit moment terug op het voorplan met een nieuw album onderweg. Er is Americana met ZooN, het project van onder andere Ron Van Herpen (ex-Devil's Blood en Astrasoniq); er is potige stadionrock met Wolfskop en er is happy rock met The Dirty Denims, die later op dit jaar met een nieuw album komen. 

Voor een pot postmetal kan je bij An Evening With Knives aankloppen; een portiie surfrock is wat Del Toros serveren en, als je liefhebber bent van hard en instrumentaal, ben je bij Tank86 uit Tilburg aan het juiste adres. 

Voor ieder wat wils dus op deze verzamelaar, die gratis te downloaden is op de Lighttown Fidelity-pagina, maar ook gratis aan iedere bestelling bij het label wordt toegevoegd. Het zou zonde zijn het mooie artwork, geheel in de Lighttown-stijl, te moeten missen. En nu maar hopen dat we komende jaren nog mooie releases van het label mogen verwelkomen.

31 mei 2017
Bert Gysemans