Komatsu - Recipe For Murder One

Lighttown Fidelity

Het waren zware tijden voor het Eindhovense Komatsu. Voor de helft een nieuwe bezetting op enkele maanden tijd, beroofd in Italië tijdens de toer met Mondo Generator, in eigen stad een benefiet aangemeten krijgen als reactie,... You name it, bij Komatsu weten ze er wel raad mee. Hopelijk keert het tij definitief in het voordeel van het kwartet met tweede album 'Recipe For Murder One'.

Recipe For Murder One

Vaak loert het etiket “eenheidsworst” om de hoek bij stonerrockalbums, maar dat is zeker niet het geval bij Komatsu. Zij hebben een afwisselend album uitgebracht met fraai vooruitzichten voor de toekomst.

Het duo Scavenger en So How's About Billy? Kenden we al van Record Store Day-single, toen uitgebracht op fraai, oranje vinyl. Scavenger blijkt de ideale opener voor dit stevige album en So How's About Billy? blijft een dijk van een nummer, de terechte eerste single van dit album; een herkenbare gitaarriedel met de rauwe rockstem van zanger Mo Truijens.

Wie ook een geweldige strot heeft, is Nick Oliveri (Mondo Generator, Kyuss, … ), die Lockdown naar een zeer hoog niveau tilt. Dit is nu al een Brabantse woestijnklassieker. Oliveri zingt zoals hij dat voorheen nog nooit deed; de vier Eindhovenaren geven de man een muzikaal tapijt om zijn kunnen op uit te spreiden. Dat deden ze eerder ook al succesvol met John Garcia - nog twee te gaan van het originele Kyuss, jongens - in een zinderende versie van July. Maar ook zonder legendarische grootheid kunnen de Komatsu's het. De eerste noten van The Long Way Home hadden zo van een Kyuss-album kunnen komen.

Maar er is meer The Sea Is Calm Today is een pareltje met Komatsu, zoals we ze het liefst hebben: scheurende gitaren, grommende bas, pompende drums en Mo die het allemaal mag bezingen. Recipe For Murder One en Breathe laten meer de sludgekant van Komatsu horen. Het tempo ligt wat lager en de gitaren scheuren net wat harder. Het resultaat is even indrukwekkend.

Het mag gezegd worden: dit Komatsu 2.0 heeft een geweldig album afgeleverd en, met het oog op het naderende afscheid van Peter Pan Speedrock, doen ze een degelijke gooi naar de troon van Eindhoven Rock City. Bij Desertfest Belgium en het Nederlandse Into The Void hebben ze dat begrepen en programmeerden ze de band. Het Amerikaanse Duel (met ex-Scorpion Child-leden) staat te popelen om met de vier uit Eindhoven op tocht te gaan. Hopelijk blijven ze de komende jaren gespaard van onheil.

22 september 2016
Bert Gysemans