Les Nuits 2018: jolig en ingetogen (deel 2)

Voorbeschouwing

Het is zover. Les Nuits zijn daar. En dan kuieren wij naar goede gewoonte van de Botanique naar het Koninklijk Circus op zoek naar het betere werk. En dat vonden we in de volgende toch weer opvallende acts.

 

FAKEAR – Chapiteau – 28 april

 

Het gaat hard voor Fakear (uitgesproken als fake-ear), het elektronische project van de Franse Théo Le Vigoureux. Na verschillende ep’s bracht hij in 2016 het album ‘Animal’ uit, dat een wereldwijde hit werd. Het leverde hem sets verspreid over de hele wereld op. Zo stond hij ook al op de vorige edities van Dour en Pukkelpop. En die tenten liepen behoorlijk vol. Zijn muziek is dan ook heel aanstekelijk. Gewapend met drumcomputers en launchpads laat hij oprechte emoties en ravissante melodieën samensmelten tot een geheel, met een unieke luisterervaring als gevolg. Dit is muziek voor iedereen die uitkijkt naar een warme, paradijselijke zomer. Of daar toch van droomt.

 

 

JUNGLEChapiteau – 1 mei

 

Het was een tijdje geleden dat we nog iets van Jungle hadden gehoord. De band wiens sublieme debuutplaat in de zomer van 2014 nauwelijks van onze platenspeler loskwam. Diezelfde zomer trouwens waarin Jungle de Castello van Pukkelpop in een soort tropisch regenwoud veranderde, waarbij het zweet van eenieders gezicht sijpelde. Naast hits als Time, Busy Earnin’ en Julia, verwachten we in de Botanique een stevige voorproef van hun nieuwe plaat. Dringend tijd dus om na te gaan of de band met die catchy pop en dat bijhorende, smeuïge soullaagje nog altijd even onvermurwbaar op de beentjes mikt als vier jaar geleden. We raden u alvast een frisse cocktail aan, want de temperatuur zou wel eens stevig de hoogte in kunnen gaan.

 

 

VEENCE HANAO x LE MOTEL – Grand Salon – 1 mei

 

Ooit was Veence Hanao één van de meest vooruitstrevende en getalenteerde rappers van België. Vooral zijn tweede soloalbum wist heel wat goede reacties uit te lokken en ook het buitenland leek te lonken. Maar ernstige oorproblemen gaven de doodsteek aan zijn groeiende carriére. Vier jaar lang verdween hij van de radar. Maar nu is hij terug. En hoe! Hij is de man achter revelatie Angèle, met wie hij trouwens in de studio zou zijn gedoken voor zijn nieuwe album. Ook met Isha zou hij al gespot zijn. Dit is de langverwachte comeback van een van België’s beste woordengoochelaars!

 

 

LITTLE SIMZ – Chapiteau – 6 mei

 

Op zoek naar de rap van de toekomst? Dan moet u naar Little Simz gaan kijken. De Londense rapster heeft al heel wat op haar kerfstok: vier mixtapes, zeven ep’s, twee albums en verschillende samenwerkingen met grote artiesten, waaronder Gorillaz; toch behoorlijk, niet? Haar stijl is gekenmerkt door erg snelle rap boven beukende beats en diepe bassen. Misschien dat u haar al aan het werk zag in het voorprogramma van Gorillaz, tijdens hun show in Vorst Nationaal? Indien niet, raden we u ten zeerste aan om zich een ticketje aan te schaffen.

 

 

OLAFUR ARNALDS – Bozar – 13 mei

 

Eén van de headliners van de vijfentwintigste editie van Les Nuits komt uit het hoge noorden. Olafur Arnalds mag met een warm, Ijslands dekentje de Hemelvaartweek instoppen. De Chapiteau - lees: de prefabtent in de voortuin van de Botanique - zou het rijke, verfijnde geluid van Arnalds oneer aandoen, dus wordt uitgeweken naar de statige Henry Le Boeuf-zaal van Bozar. Olafur Arnalds maakte een heuse evolutie door sinds hij in 2011 het Boomtownfestival charmeerde met een handvol concertjes. Toen nog een vaste waarde van het Erased Tapes-label concentreerde hij zich op piano. De voorbije jaren lijkt de man verwikkeld in een continu verbreden en verdiepen van zijn sound (en als hij het eventjes niet voldoende vindt, heeft hij zijn zijproject Kiasmos als uitlaatklep). Anno 2018 laveert Olafur Arnalds tussen neo-klassiek uit vorige eeuwen en futuristische ambient of techno. In Brussel vult hij zijn instrumentariumspeeltuin (hij lijkt te wedijveren met zijn goeie vriend Nils Frahm) aan met strijkers en twee onbemande piano's die via machine learning algoritmes hun eigen weg in de set zullen zoeken. Spannend toch? Toch nog een minpuntje: dit concert is al maandenlang uitverkocht.

 

 

TRIXIE WHITLEY – Rotonde – 5 mei

 

Het zal de eerste keer zijn dat Trixie Whitley speelt in de Rotonde van de Botanique, dat mooie kleine zaaltje daar. De laatste jaren is ze uitgegroeid tot één van onze meest populaire artiesten, met passages op Rock Werchter en in de Lotto Arena. Deze editie van Les Nuits kruipt ze heel even terug het kleine zaaltje in, met de bedoeling om daar een voorproefje te geven van wat haar derde album (gepland voor deze herfst) zal worden, zij het dan wel helemaal alleen. De eerste single Heartbeat is intussen uit en belooft een lichte koerswijziging (de productie staat op naam van Little Shalimar van Run The Jewels), maar vooral ook: meer Trixie Whitley.

 

 

En van de sympathieke mensen van de Botanique mochten wij ook nog een hele reeks tickets weggeven. Nu heb je dus geen enkel excuus meer om weg te blijven van Les Nuits. Wil je dus een duootje winnen voor U.S. Girls, Iceage, Baloji of Little Simz, stuur dan meteen een mail met als onderwerp de band van je keuze naar win@damusic.be. De rest doen wij. Succes!

 

Jorik Antonissen, Christophe Demunter, Jeroen Poelmans

26 april 2018
Patrick Van Gestel