#LeeScratchPerry - Max Romeo & The Upsetters - Chase The Devil (1976)

#LeeScratchPerry - Max Romeo & The Upsetters - Chase The Devil (1976)

Zonder dat de naam op ieders lippen ligt, is hij toch één van de meest invloedrijke Jamaïcaanse artiesten ooit. Dat zal blijken in de loop van deze week, als we kriskras doorheen het immense muzikale rijk van dit genie racen.

Echt waar: ooit iemand horen beweren dat dit toch wel een heel leuke, akoestische bewerking was van Out Of Space van The Prodigy. We blijven altijd kalm in zo'n geval, want een mens zou er eens iets van kunnen bijleren, maar hij had wel gelijk in de zin dat The Prodigy een wezenlijk stuk uit een goddelijk nummer had geleend, want het betreft Chase The Devil, geschreven door Max Romeo en Lee Scratch Perry. En de laatste stond ook in voor techniek en productie. 

En dat goddelijke voorzetsel geldt eigenlijk voor de hele lp, een indrukwekkend werkstuk met liefst vier singles, die je zonder het weten wel ooit ergens hebt gehoord: One Step Forward, War Ina Babylon, Norman en uiteraard Chase The Devil, die een gewild item is gebleken voor vele samplaars (Jay-Z, Prodigy, Chase The Elephant)  en coveraars (Madness, N.A.S.A., Cocoon).

Maar even terug naar Max Romeo, die in zijn achttiende levensjaar ontdekt werd in een lokale talentenwedstrijd en met de opbrengst verkaste naar Kingston, waar hij The Emotions oprichtte en daarna The Hippy Boys, die zouden vervellen tot Lee Scratch Perry's Upsetters. Lee Scratch Perry volgde de carrière van Romeo en zou 'Revelation Time' uit 1975 producen: een compilatie van opnamen die hij vanaf 1972 her en der had gemaakt (ook met andere producers dan Perry). 

De politieke en sociale situatie verslechterde zienderogen midden jaren zeventig met als driest en triest hoogtepunt 1976. Max Romeo wilde die situatie verklanken via 'War Ina Babylon', de plaat die door Island Records zou uitgebracht worden, hetgeen ook zorgde voor een grote(re) populariteit in Engeland. Onder de perfecte begeleiding van The Upsetters zet Romeo kleurrijke verhalen neer over armoede, geweld, uitzichtloze ongelijkheid, maar ook spirituele hoopgevende thema’s. Een hoogtepunt dat ook onmiddellijk voor spanningen zorgde want Romeo en Perry kregen vlammende ruzie en Romeo werd zijn eigen producer. Maar het succes van 'War ina Babylon' werd niet meer geëvenaard.

Hij verhuisde in 1978 naar New York en speelde een rol in de musical 'Reggae' en zou even later ook een gastrol spelen op 'Emotional Rescue' van The Rolling Stones in 1980 (in het nummer Dance), een gunst die Keith Richards retourneerde door mee te spelen op Max Romeo's Holding Out My Love To You in 1981. Maar het succes bleef uit tot plotsklaps in 2016 alsnog een samenwerking met Lee Scratch Perry uit de mouw werd geschud met een straffe plaat, ‘Horror Zone’, tot gevolg.

 

24 januari 2023
Laurens Leurs