#LeeScratchPerry - Junior Murvin - Police & Thieves (1976)

#LeeScratchPerry - Junior Murvin - Police & Thieves (1976)

Zonder dat de naam op ieders lippen ligt, is hij toch één van de meest invloedrijke Jamaïcaanse artiesten ooit. Dat zal blijken in de loop van deze week, als we kriskras doorheen het immense muzikale rijk van dit genie racen.

Wellicht één van dé kroonstukken in het productie-oeuvre van Lee 'Scratch' Perry, Police & Thieves (soms ook als Police & Thief aangekondigd) van Junior Murvin (echte naam Murvin Junior Smith, 1946 - 2013).

Hij begon een zangcarrière als Junior Soul of als lid van The Hippy Boys en later The Mighty Falcons en The Tornadors in de nacht- en toerismeclubs van Kingston. Hij had al eens een auditie gedaan bij Lee 'Scratch' Perry, maar werd toen doorverwezen. Maar een tweede poging, deze keer met het zelfgeschreven Police & Thieves, was fortuinlijker en Perry ging akkoord met een productie die in 1976 in Jamaïca en al snel ver daarbuiten hoge ogen gooide.

Alhoewel het politieverhaal (over gangoorlogen en politiebrutaliteit) geschreven was in Jamaïcaanse context, vond het in Groot-Brittannië veel weerklank door de rellen op Notting Hill Carnival in London in 1976. Murvin en Perry schreven nog een klets songs erbij om tot de lp 'Police & Thieves' te komen, die uitgebracht werd op Island Records. De hoge falsettostem sloeg duidelijk aan en Murvin en Perry zouden nog singles opnemen, inclusief enkele covers van Curtis Mayfield wiens falsetto een inspiratie was voor Murvin.

Een heruitgave van Police & Thieves in 1980, in functie van de film 'Rockers' leverde opnieuw een hit op en het nummer had ook al een credibilitycheck van formaat ontvangen door de cover van The Clash, die een versie opnamen op het titelloze debuut in 1977.

Murvin zou in de jaren tachtig met wisselend succes blijven opnemen en touren. Hij overleed op 2 december 2013 op zevenenzestigjarige leeftijd na jaren aan diabetes te hebben geleden.

23 januari 2023
Laurens Leurs