#Lalalasongs - The Delphonics - La la Means I Love You (1968)

#Lalalasongs - The Delphonics - La la Means I Love You (1968)

Vreemd thema op het eerste gezicht, maar gaandeweg zal blijken dat het soms poepsimpel kan zijn.

Hier was geen ontkomen aan, aangezien de la la’s al in de titel huizen. In dit nummer zijn The Delfonics op zoek naar een bijzonder meisje dat alles al heeft gehoord. Elke man in de stad maakt zijn toneelstuk en probeert haar met woorden voor zich te winnen. The Delfonics pakken het anders aan en laten het lied voor zich spreken. Het vereist enige uitleg, dus brengen ze de boodschap duidelijk over.

La-La Means I Love You was de eerste hit voor The Delfonics en ook de eerste hit, geschreven en geproduceerd door Thom Bell, die hielp bij het creëren van het Philadelphia Soul-geluid. Bell en The Delfonics werkten voor Cameo-Parkway Records in Philadelphia, dat op zoek was naar zwarte muzikanten om te concurreren met Motown. Bell was onervaren, maar de studio gaf hem carte blanche om te zien wat hij kon met de groep. 

The Delfonics stonden destijds bekend als "The Five Guys" en speelden alles zelf. Bell reduceerde hen tot een trio ("De één kon niet zingen, de ander ging bij het leger", zei hij) en maakte er een vocale groep van, waarbij Bell de meeste instrumenten zelf inspeelde. Ze namen twee singles op - He Don't Really Love You en You've Been Untrue - die de hitlijsten amper haalden, maar wel het potentieel van de samenwerking lieten zien. 

Stan Watson van Cameo startte een nieuw label genaamd Philly Groove en bracht The Delfonics - met Bell - mee. Hun eerste nummer voor het label was La-La Means I Love You, dat nummer 4 bereikte in de Hot 100 en nummer 2 in de R&B-hitlijst. Bell nam drie albums op met de groep en had er nog één grote hit mee: Didn't I (Blow Your Mind This Time) in 1970. Bell sloot zich vervolgens aan bij Philadelphia International Records, gerund door Kenny Gamble en Leon Huff. Bell sloot later een contract bij Atlantic Records, waar hij The Spinners nieuw leven inblies en hen hielp een topact van de jaren '70 te worden na een mislukt decennium bij Motown. De zanger van de groep, William Hart, schreef de tekst, die voortkwam uit iets dat hij tegen zijn jonge zoon zou zeggen. Thom Bell schreef de muziek.

https://www.youtube.com/watch?v=OIqAcijqWOg

 

27 juli 2024
Laurens Leurs