#Koning(inn)en - Queen - Killer Queen (1974)

#Koning(inn)en - Queen - Killer Queen (1974)

Met de losse pols op royale zoektocht door de backcatalogi.

Op bezoek bij het nichtje bij Tante Greet in Voorshoven keken we samen op het kleurentelevisietoestel naar Avro’s Toppop. En het was één en al Kung Fu Fighting en Gigi L’Amoroso. Op zich niets mis mee. Plots verscheen er een dude in het zwart met een nummer dat onmiddellijk de aandacht greep met een aantal vingerknippen en een zachte intro, maar ook met melodieën zoals we ze nog niet vaak hoorden en een ingehouden dynamiek die het allemaal behoorlijk spannend deed klinken:

Enter Queen met Killer Queen. In 1974 verklaarde zanger Freddie Mercury in de New Musical Express het nummer als volgt: "It's about a high class call girl. I'm trying to say that classy people can be whores as well. That's what the song is about, though I'd prefer people to put their interpretation upon it - to read into it what they like." Met de tekstlijn: "Let them eat cake, she says / just like Marie Antoinette", "Qu'ils mangent de la brioche", de zin die naar verluidt zou uitgesproken zijn door Marie Antoinette (koningin van Frankrijk), nadat ze hoorde dat de boeren geen brood meer hadden om te eten.

Sommigen beweren dat de zin eerder geuit was door een Franse filosoof dan door Marie Antoinette. Geschiedenis wordt vaak achteraf geschreven en het is een mooi verhaal dat deze ongelofelijk hautaine reactie de aanleiding zou zijn geweest tot de Franse Revolutie. Er waren anders aanleidingen voldoende voor de revolutie.

Tot zover de geschiedenisles, terug naar de muziek. De eerste single van Queens derde plaat 'Sheer Heart Attack' en de eerste die ook buiten Groot-Brittanië breder zou aanslaan met ook een mooie lp-hoes van fotograaf Mick Rock, al was het drummer Roger Taylor die met het concept aan kwam draven: “I want us to look like we're thrown up from a shipwreck on some distant shore", waarop Mick Rock: “So that's what I shot. Of course, they were soaking wet and there was a lot of spraying going on." Het blijft een mooi nummer en perfect om de koninklijke week mee af te sluiten…

17 april 2022
Laurens Leurs