#Januarisongs - The Avett Brothers - January Wedding (2009)

#Januarisongs - The Avett Brothers - January Wedding (2009)

2022 was een behoorlijk turbulent jaar, maar nog eens een jaarbeschouwing gaan we hier niet geven. Laat ons in 2023 dus kort op de bal kickstarten met een reeks januarisongs.

Ooit uit een afprijsbak geplukt voor amper 2 euro en daarbij op een meevaller van formaat gestoten, want dit is een mooie folkrockplaat.

Ook Rick Rubin bleek fan, die zich voor 'I And Love And You', de eerste plaat op groot label Columbia en meerbepaald American Recordings spontaan opwierp als producer. Niet dat het een ongelofelijke match bleek, want the Avett Brothers, Scott en Seth deden precies wat ze altijd al deden: folkrock met sterke songs maken.

Zoals January Wedding: "And in January / We're getting married / And I was sick with heartache / And she was sick like Audrey Hepburn / When I met her / But we will both surrender / True love is not the kind of thing you / Should turn down” Geschreven door gitarist-zanger Seth Avett over diens eerste huwelijk met vrouw Susan.

Na de scheiding werd de song niet zo vaak meer gespeeld: te pijnlijk. Vooral de lijn "And she was sick like Audrey Hepburn / when I met her", is een straffe tekstvondst, die kan duiden op depressie en/of anorexia waartegen La Hepburn knokte, maar ook de overwinning op die donkerte en problematiek. Hepburn stierf in de maand januari (1993) en werd in België geboren (Elsene).

Schone, akoestische song. Speel hem ’s morgens twee keer na elkaar en hij blijft bij je de rest van de dag.

5 januari 2023
Patrick Van Gestel