The Avett Brothers - I And Love And You

Sony

Op de uitgestrekte velden van de altcountry wordt duchtig gezaaid en geoogst. Maar het resultaat wordt vaak enkel in de VS verdeeld. Ook de broertjes Avett bewerken dat vruchtbare land al sinds 2000, maar aan deze kant van de oceaan zijn ze nog nobele onbekenden. Misschien komt daar met 'I And Love And You', het tiende (!!) album van The Avett Brothers, wel verandering in.

I And Love And YouHet zaaigoed van deze band komt uit Concord, North-Carolina en bestaat, naast Seth en Scott Avett, die alles van piano over gitaren en andere snaarinstrumenten bespelen, ook nog uit bassist Rob Crawford. Aangevuld met drums en de nodige, spaarzaam maar heel efficiënt toegepaste, strijkers is dit het ideale materieel om de aarde zijn vruchten te onttrekken. Voeg daarbij de sobere, maar gepaste productie van oude rot Rick Rubin, die fungeert als compost en een rijkelijke oogst is wat daaruit groeit.

Vanaf het titelnummer, dat ook als opener fungeert, raakt een beetje altcountry- of folkliefhebber algauw verslaafd aan deze plaat. Op één of andere manier leggen de broertjes zoveel emotie in hun songs dat je er bijna tot tranen toe door bewogen wordt. En dat blijft niet bij die ene song. De bijna klassieke tranentrekker January Wedding krijgt zelfs een lantaarnpaal vochtige ogen.

Een waar genoegen is het om Head Full Of Doubt/Road Full Of Promise te aanhoren. Die tempoverandering, dat doodlopende steegje op het einde, het klopt allemaal als een zwerende vinger. De broertjes nemen om beurten de leadzang op zich en als ze samen zingen, zoals in het onovertroffen, uptempo en bijna opgewekte It Goes On And On, roept deze groep onvermijdelijk herinneringen op aan het beste van The Jayhawks. Heerlijk hoe dat refrein geleidelijk aan langer wordt uitgerokken zonder ook maar een enkel moment te gaan vervelen.

Hoewel de gitaren, de banjo en de mandoline een prominente plaats innemen op deze plaat (Ten Thousand Words), is het toch de piano die het grootste deel van deze songs draagt. The Perfect Space is daar het beste voorbeeld van. Enkel de cello zorgt voor enige ondersteuning en doet dat op uitmuntende wijze. Pas in het tweede gedeelte van de song worden er nog andere instrumenten bijgehaald, waardoor het nummer weer helemaal van toon verandert.

Het album kent misschien een klein dipje in het midden - Kick Drum Heart is leuk, maar haalt niet het niveau van sommige andere songs, ook al is de wegstervende basdrum een leuke gimmick -  maar werkt daarna terug naar al eerder genoemde hoogtepunten.

'I And Love And You' is duidelijk het resultaat van jaren zwoegen op het land, maar het resultaat is verdorie een oogst die mag gezien worden.

6 april 2010
Patrick Van Gestel