januari 2017

Klankzapper

Geen beter moment om jezelf aan te prijzen dan tijdens een tv-show, die gretig bekeken wordt en achterna online een eigen leven gaat leiden. De tijden van moedwillige playbackoptredens zijn voorgoed voorbij, want mensen willen vanuit de luie stoel een live-optreden meepikken dat niet te lang duurt en vooral veel toeters en bellen bevat. Elke maand worstelt onze Klankzapper alle grote tv-shows door om daarna elke maand de beste muzieksluitstukjes in een lijstje te steken. Dit waren zijn favorieten tijdens de maand januari.

Sampha in 'The Tonight Show' met Jimmy Fallon

Vrijdag 3 februari is het eindelijk zover: dan komt het langverwachte debuut album van Sampha uit. Met nieuwe single (No One Knows Me) Like The Piano wist hij een volledig publiek te ontroeren door een ode te brengen aan zijn moeders piano, een toestel waaraan hij al heel zijn leven speelt. Zondag 12 maart komt hij dit live gewoon over doen in de Ancienne Belgique. Het is aan te raden de nodige zakdoeken mee te nemen. Tickets kan je hier vinden.

Anderson.Paak in 'Ellen'

2016 was het jaar van de bestijging voor Anderson. Paak. In 2017 lijkt hij bovenaan de berg gewoon een tandje bij te steken en iedereen uit het wiel te kletsen. Met zijn begeleidingsband The Free Nationals – waar we overigens dit jaar een album van verwachten  – mocht hij komen opdraven tijdens de verjaardagsshow van Ellen; met succes. Het publiek strooide met glimlachjes en handengeklap en ging gezwind door de knietjes op vraag van de flamboyante zanger. En Paak? Die bracht zijn zesjarig zoontje mee voor een dance battle. Wie Anderson.Paak graag nog eens live aan het werk wil zien neemt er best Bruno Mars bij. Tijdens diens '24K' wereldtournee verzorgt Paak namelijk het voorprogramma. Het Bruno Mars circus stopt in het Antwerpse Sportpaleis op 28 en 29 maart. Tickets koop je hier.

SMIB in 'De Wereld Draait Door'

SMIB, een groepje hiphoppende vrienden uit De Bijlmerwijk in Amsterdam, kregen de kans om de studio af te breken onder toeziend oog van Mathijs Van Nieuwkerk. 3FM-dj Frank van der Lende presenteerde er de beste acts van Noorderslag 2017 en SMIB werd door 3Voor12 geselecteerd als winnaar van het weekend. Hiphoppend Nederland – en praatgast Akwasi in het bijzonder -  vond de passage van SMIB in 'De Wereld Draait Door' geweldig. Op Twitter daarentegen regende het negatieve en soms zelfs racistische meningen. Van “Twintig jaar aan strafblad stuitert over het podium” en “Met muziek heeft dit echter totaal NIETS van doen” tot “Akwasi vindt 't leuk, want zelfde kleur”. Oordeel vooral zelf.

3 Doors Down tijdens de inauguration van Donald Trump

Ongetwijfeld het meest besproken optreden van deze maand was dat van 3 Doors Down, live op tv tijdens de inhuldiging van Donald Trump als president. Tijdens de Obama-jaren vertrappelden vedetten elkaar om maar als eerste op het podium te kruipen; dit jaar brachten de anti-Trump of “Make America Rage Again” optredens meer volk op de been. Misschien had de band geld nodig? Misschien konden ze de aandacht wel gebruiken om terug in de kijker te lopen? Of misschien zijn 3 Doors Down-fans nu eenmaal rasechte Amerikanen en bijgevolg Trump-aanhangers? Vijftien minuten lang gaf de band het beste van zichzelf onder het standbeeld van Lincoln in Washington D.C. en - alle grapjes ten spijt - muzikaal deden ze het zo gek nog niet. Zanger Bradley Arnold bleek goed bij stem en, hoewel het optreden evenveel glans had als een soundcheck, ging de band geen enkele keer echt uit de bocht. Gemiste kans: megahit Loser lieten ze achterwege.

Glass Animals in 'The Late Late Show' met James Cordon

Zien er wel nog allemaal de fun van in: Glass Animals. Zij plezierden spring-in-'t-veld James Cordon met een vreugdeoptreden waarbij zanger Dave Bayley blootvoets in de weer ging met een ananas en enkele kamerplanten. Hit Pork Soda klinkt er geweldig aanstekelijk en doet je terug grijpen naar het album van vorig jaar. Glass Animals duiken trouwens vol overgave het festivalseizoen in dit jaar. O.a. tijdens Primavera en Reading staan ze gepland. Voorlopig blijven de festivals in België nog even in de ijskast zitten.

1 februari 2017
Joris Roobroeck