Inlandse Maatjes 41

Inlandse Maatjes 41

Deze week blinken onze maatjes uit in avontuur.

Jan Verstraeten – Gone Gone Gone

Jan Verstraeten is back back back en wel met het swingende Gone Gone Gone, een song die in veel feller licht baadt dan zijn vorige werk. Zijn eerste full album ‘Violent Disco’ belooft dus heel anders te klinken dan ‘Cheap Dreams’ de ep waarmee hij de mensheid twee jaar geleden verblijdde. “I’m gonna dance my blues away,” klinkt het nu. En de orkestrale aanpak is er nog steeds, maar dit keer zit er ook een lekkere groove onder en dat is toch wel verrassend.

Thousands Of Poppies – Baby Doll

Vorig jaar bracht Thousands Of Poppies drie singles uit, waaronder Top Song. Ook Baby Doll was er daar een van. Met dit dreampop nummer bouwden ze een naïef klinkend universum op: zoet en delicaat, maar vergis je niet. De song verhaalt over toxische relaties en de vreemde duale spanning tussen gedachten en daden. Nu corona wat op de achtergrond is, acht de band het tijd om de clip uit te brengen.

Dishwasher_ - Home Cinema

Dishwasher_, behalve een huishoudtoestel dat al menig relatie heeft gered, ook een driekoppige band uit Gent, maakt naar eigen zeggen jazz voor de non-jazzbelievers. De band gooit elektronica, rock en minimal music in de machine en daar komt avontuurlijk doch dansbaar geheel uit. In hun korte bestaan wonnen ze Sounds Of Sprouts en Jazz Award Maastricht, staan ze in de top drie van Jong Jazz Talent 2021 en zijn ze binnenkort te zien op Gent Jazz.

Home Cinema, de eerste single van Arno Grootaers (Pavlove), Werend Van Den Bossche (Suura) en Louise van den Heuvel (Leonore) mikt op fans van Stuff., The Comet is Coming, Aphex Twin, Frank Zappa en Weather Report en klinkt, na een ingehouden start dus behoorlijk avontuurlijk.

John Ghost - Black Chamber (Escape to the Sun) feat. Binkbeats

foto: Anton Coene

Nog meer avontuur en nog meer jazz brengen John Ghost en Frank Wienk aka, de Nederlandse producer/ percussionist Binkbeats. Die remixte eerder al tracks van Aphex Twin, Flying Lotus en Atoms For Peace en duwt nu de jazzband John Ghost voorzichtig richting een meer toegankelijk geluid. De Noorse producer Jørgen Træen, was al eerder producer van ‘Airships Are Organisms’ en zorgde nu voor de eindmix en mastering van Black Chamber (Escape to the Sun).

De single brengt de filmische thema's en dromerige muzikale sfeer van dat album in herinnering, maar klinkt toch anders door de typisch ritmische benadering van Binkbeats. Het thema van de saxofoon komt herhaaldelijk terug, maar is ingebed in speelse en donkere elementen die een battle met elkaar lijken uit te vechten.

Meskerem Mees – The Writer

Helemaal wat minder avontuurlijk klinkt Meskerem Mees op haar nieuwe single The Writer. De jonge singer-songwriter won dan wel de Montreux Jazz Talent Award, maar levert met haar nieuwe single een nummer af dat klinkt alsof het er altijd geweest is. Met schijnbaar gemak schudt ze een instant classic uit haar gitaar en haar stem, een folknummer dat haar zonder twijfel grote bijval zou opleveren op het Newport Folk Festival en een meer dan waardige heraut van haar album ‘Julius’ dat op 12 november verschijnt.

'Julius' Album Release Tour


19.11.21 4AD, Diksmuide 
05.12.21 Botanique, Brussel 
07.12.21 Handelsbeurs, Gent 
08.12.21 De Casino, Sint-Niklaas 
09.12.21 De Roma, Borgerhout 
10.12.21 De Warande, Turnhout 
16.12.21 Reflektor, Liège 
17.12.21 Cactus, Brugge 
18.12.21 Ekko, Utrecht (NL) 
19.12.21 Paradiso, Amsterdam (NL)

17 oktober 2021
Marc Alenus