Inlandse Maatjes 2018 (5)

Inlandse Maatjes

Kwamen er ook deze week weer Belgische singles uit die uw aandacht waard zijn? De vraag stellen is ze beantwoorden. Ontdek hieronder nieuwe tracks van WZA, Glass Museum, The Antler King, Bed Rugs en Roméo Elvis en verwonder je over de rijkdom van ons muzikale landschap.

Voormalig Limbomania-winnaar Polaroid Fiction is niet meer, maar geen nood: Nikimo Stas heeft niet stilgezeten. Hij was ook actief binnen Warhola, maar solo noemt hij zichzelf nu WZA en doet hij gewoon verder zijn ding: geile tracks maken waarin hij nu-funk mixt met synthpop. Eerste voorbeeldje hiervan kan je op Soundcloud horen: Pimpin Out heet de track, en na een voorzichtige start waarin een jangelende gitaar de hoofdrol speelt, transformeert deze song in een zwoele funky motherfokker waar zelfs Tim Vanhamel voor zou applaudisseren.

Deze week konden we ook niet naast Glass Museum kijken, met hun instrumentale single Waves. Het duo uit Doornik, bestaande uit pianist Antoine Flipo en drummer Martin Grégoire, verwendt daarop onze buizen van Eustachius met lichtvoetige, jazzdrum en fragiele pianoklanken die samen vreemd genoeg ook energetisch klinken. Dit jaar volgt nog het album ‘DEUX’ en Jaune Orange belooft ook elke maand een song en een remix. De remix van Waves door Haring kan je hier horen. Hij respecteerde de gevoeligheid van de song, maar zette er toch subtiele beats onder en laat je ook lijntjes synth snuiven. Bedwelmend.

The Antler King de band van Esther Lybeert en Maarten Flamand, brengt dit jaar een opvolger uit voor ‘Patterns’ . Onderstaande track Shoe Shining Goodbye haalde die plaat niet, maar werd eerder deze week toch uitgebracht op YouTube, vergezeld van een retroclipje. Zo ingetogen en etherisch hebben we dit Gentse duo nog niet vaak gehoord, en aangezien de song de plaat niet haalde, zal hij ook niet veel voorspellen over de sound ervan. Toch delen we hem graag, want hij past perfect bij deze donkere dagen waarin toch al af en toe een zweem van nieuw leven de kop opsteekt.

Ook zo ziek geweest de voorbije weken? De verspreiders van het griepvirus maakten zich deze week alvast bekend. Bed Rugs bracht hun single Influenza uit, de tweede track van hun aankomende album waarover je hier al alles kon lezen. Eerder was er ook al Each Side. Na twee singles durven we stellen dat de band trouw is aan zijn psychedelische invloeden, maar toch een versnelling lager lijkt te schakelen en te kiezen voor de fijne details, eerder dan voor een allesoverrompelende caleidoscopische kakofonie. De soundtrack voor een lome zomer komt er aan, zoveel is zeker!

En dan hebben we nog een dessertje voor u, eentje van Roméo Elvis. Net als zijn zusje Angèle heeft de Brusselse rapper een nieuwe track gedeeld op Spotify. Dessert, heet die en het is een voorsmaakje van zijn dubbelalbum ‘Morale2luxe’ dat uitkomt op 16 februari. Wie denkt dat rappers altijd razend zijn, luistert best eens naar dit luchtigere nummer mét vrolijk fluitje.

Eerder deze week was er ook al Ma Tête, weer een samenwerking met Le Motel. Voor die track, die op ‘Morale2luxe’ prijkt, is er ook al een clip.

4 februari 2018
Marc Alenus