Inlandse Maatjes 12

Inlandse Maatjes

Zelden dit jaar zo'n mooie vangst gehad als deze week. Ontdek snel de nieuwe singles van Smashing Birds, Pastel Ruins, Pavlove, The Girl Who Cried Wolf, Call Me Lucy, Attaboy en TB Frank & Baustein en je bent zo weer mee met de meest opwindende, inlandse muziek van het moment.

Eerder dit jaar bracht Smashing Birds de ep ‘No More Revolutions’ uit. Deze week werd daar de derde single uit geplukt. Het Amerikaanse magazine Obscure Sounds benoemde Breaking Waves tot beste song, eentje met een “The Killers-allure” en daarmee schoten ze er niet ver naast. Breaking Waves drijft op een steeds voortjakkerende bas en weidse synths, maar de meerlagige zang is veel verfijnder dan die van Brandon Flowers en (gelukkig) niet zo bombastisch. Samen met producer Reinhard Vanbergen leveren deze jongens een heel fijne, donkere popsong af, die je afzet op dat strand waar je de tijd van je leven beleefde vorige zomer.

Deze week stak onze (fd) de loftrompet af over Pastel Ruins en dan meer bepaald over hun ep ‘Static Dreams’. Afgaande op de teller bij de clip van Unseen heeft u de band van Dirk Thielemans nog niet ontdekt. Daar willen we toch iets aan doen, want de track, waarvan sprake, is zo mooi als een herfstig bos vol subtiele kleuren en de gitaren schuren even hard als de eerste, kille herfstwind.

Pavlove wist onze man (pb) vorig jaar in de voorrondes van Humo’s Rock Rally niet echt te overtuigen, maar de band bleef niet bij de pakken zitten en stak gewoon een tandje bij. De nieuwe single heet dan ook toepasselijk Give Me All You’ve Got en laat horen dat de Gentenaars wel degelijk deftige songs kunnen schrijven die inspiratie vinden in Tame Impala, UMO, Allah-Las en de psychedische sixties. De zomerse gitaar en een verleidelijke zangeres als Reina Rasti vormen een mooi contrast met de donkerte die broer Fabian over de song legt. Radio 1 is al mee. Nu u nog. Of wacht u op de officiële clip? Die komt er aan begin december.

Het meest verontrustende nummer in deze editie van Inlandse Maatjes komt zonder twijfel van The Girl Who Cried Wolf. Heleen Destuver bezingt in White Noise de machteloosheid die hand in hand gaat met insomnia. Dit zware thema wordt in de clip tegenover een onschuldig kind met donkere ogen gezet. De breekbaarheid van dat tengere lichaampje in ondergoed, gepaard aan de scheurende klanken van de song, veroorzaakt een bevreemdende ongemakkelijkheid die jeuk veroorzaakt, maar die je ook aan de song gekluisterd houdt. Op 1 december staat de band in Pand A. te Kortrijk en in 2018 brengt ze een album uit. We kijken er samen met u naar uit.

Op haar nieuwe single Two Steps gaat Call Me Lucy, het alter ego van de Brusselse Veerle Pollet, nog meer aan het experimenteren met de sound en het arrangement. In haar zoektocht naar de juiste toon vond ze de subtiele balans tussen klassieke pop en elektronica met als binmiddel haar glasheldere stem. Op Two Steps horen we een gedecideerde en overtuigende Call Me Lucy.

Het synthpopproject Attaboy bestaat nog maar een week, maar leverde met ‘Plastic Hearts’ meteen een meeslepende en overtuigende track af. De branie spat gewoon af van de synths van de jonge Gentenaar Simon Vanden Bogaerde, die behalve de drums (Willem-Alexander Langlet) alle instrumenten inspeelde en ook nog eens zingt. Ook Pauline Verminnen (PERLIN) leende haar stem voor enkele zanglijnen en zorgt zo voor wat extra fijne smaak op deze dansbare track die van een sexy, smaakvolle hoesfoto werd voorzien door Brecht Vissers. Voor fans van Neon Indian, Come Truise of Cut Copy.

Op 17 november kwam de eerste single uit van TB Frank & Baustein, een donker duo bestaande uit TB Frank, die destijds met The Neon Judgement het mooie weer maakte, en de bijna twintig jaar jongere Duitser Baustein. Samen gingen ze aan de slag met elektronica, gitaren en schemerige melodieën. En dat leidde tot 'Tock', een album dat in januari 2018 het licht zal zien. Nu is er reeds de single Mother Of Earth, een cover van The Gun Club. Dat belooft!TB FRANK & BAUSTEIN    mother of earth from Roland Beelen on Vimeo.

Alle tracks van deze editie zijn ook opgenomen op onze Spotify-playlist ‘daMusic Spot’.

18 november 2017
Marc Alenus