HYPER! - Breakfast

HYPER! - Breakfast

Terwijl de wereld wild wordt van een paar snotapen die slappe seventiesrock spelen en zichzelf Greta Van Fleet noemen, hebben wij hier een paar ideale schoonzonen in maatpak die excelleren in pure, onversneden rock-‘n-roll. De Belgen zijn nog altijd de dappersten onder de Galliërs.

De frontman van HYPER!, Iskander Moens, moet de twintigste verjaardagstaart nog aansnijden, maar hij en zijn kornuiten weten al een paar jaar hoe ze een eigen spacecake moeten bakken met Rilatine en een stevige bak koffie. Onlangs verscheen de debuut-ep ‘Breakfast’, maar wie deze pagina’s volgt, zag ze vast al eens passeren in onze rubriek inLandse Maatjes. Zowel NED, Ears Of Gold als Cowboy Moves konden hier op goedkeuring rekenen.

Alleen laatstgenoemde single prijkt daarop en dus valt er nog wel wat te ontdekken op de ep die als een bronstige bonobo uit de startblokken schiet met Rilatin For Breakfast. Zelden zo’n overtuigende openingsriffs gehoord als hier. En ook de rest zit even strak als hun pak. Het plaatje klopt gewoon en na ongeveer drie minuten weet de band te verrassen met een sexy injectie girlpower.

Cowboy Moves kennen we al, dus duiken we de klas in voor One + One. Ook hier gaat het vooruit als op een nachtelijke autostrade die je helemaal voor jezelf hebt. Het volume mag op twaalf en de ruitjes open. Laat die adrenaline maar werken zodat je in je beste falsetto kan meezingen.

Count The Days zouden we denigrerend het obligate rustpunt kunnen noemen, maar zoals de band al bewees met de akoestische versie van NED, blijft de band ook in de rustigere nummers begeesteren. Daar zit de geweldige stem van Moens voor iets tussen, maar ook het ingehouden en gecontroleerde spel van gitarist Achilles De Raedt en drummer Sybe Versluys mag je niet onderschatten.

Silhouettes tenslotte, kreeg een scheut blues, maar dan wel door een stel jonge veulens die zich amper in toom laten houden. De gitaren mogen nog eens lekker squealen en de basdrum doet een laatste keer de luchter rinkelen. Lekker oldskool, maar in een nieuw jasje dus.

Als je de band nog niet aan het werk zag, kan dat nog nu zaterdag in Muziekclub N9.

12 december 2019
Marc Alenus