Het lef van NOSTA

Clubvizier

De recentste subsidieronde in de cultuursector hield lelijk huis: theaterverenigingen, kunstprojecten en muziekclubs werden van de ene dag op de andere financieel gekortwiekt, zo niet drooggelegd. "Doodgraver" Sven Gatz stond in het oog van een culturele shitstorm. Na de verontwaardiging sloop gelatenheid in culturele rangen. Sommigen hielden het voor bekeken, anderen vonden een tweede leven en maakten een moedige doorstart. Zo verrees uit de Vlaams-Brabantse bodem een fonkelnieuw project dat zich met ambitieuze, gewaagde namen en kleurrijke programmering in het concertcircuit wurmt: Nosta. Eat that, Gatz!

Nosta ontstond vorig jaar uit de as van concertwerking Nijdrop, dat ver buiten Opwijk naam en faam genoot. Na de subsidieronde werd besloten om het jeugdhuis te behouden, terwijl de concertpoot omgevormd werd tot een subsidieloze muziekclub. Met beperkte mankracht en middelen wordt de boel overeind gehouden. En dat lukt vrij aardig. Een overwinning voor iedereen in de driehoek Gent-Brussel-Antwerpen die graag in andere, diepere, muzikale vijvers vist dan het traditionele artiestencarrousel. Zo mocht de omineuze synthpop van Hydrogen Sea de affiche sieren, maar ook hiphopwoelwater Brihang of de mystieke jazzavonturiers van Dans Dans wisten al de weg naar Nosta te vinden. Best indrukwekkend voor een pasgeboren cultuuroord ergens te velde.  

Nijdrop bleek een kweekvijver voor opkomend, alternatief talent, en Nosta gaat gewoon op hetzelfde elan door.  Zo maakt Sons of Kemet al enkele jaren furore in het Verenigd Koninkrijk met een dansbare fusion van jazz, Caraïbische muziek en Afrikaanse ritmes, terwijl die naam bij ons vooral gevolgd zal worden door de vraag: ‘En wie is Kemet?’.  Op 2 juni zakt de exotische band af naar het minder exotische Opwijk, hetgeen voor zowel muzikanten als publiek een ontdekkingsreis zal blijken. Ontdekkingen, misschien wel mystieke openbaringen, zoals er volgens onze kleine teen nog veel zullen volgen op het brandpunt van Vlaanderen. Want, handig voor de muziekminnende mede-Vlaming: Opwijk ligt in vogelvlucht even ver van de zee als van Bokrijk te blinken; eerlijker kan niet.  

Nosta verkent (wereld)muziek van diverse pluimage en geeft het met alle plezier een podium. Zo brengt Boggamasta met roerganger David Bovée – straight outta São Paulo –  op 8 juni zijn Braziliaanse vibes mee naar de Brabantse Kouters, met in zijn zog een heuse big band. Die supporting act heet BeraadGeslagen, met onder meer Lander Gyselinck van het alom geprezen STUFF., dat met welgemikte jazztronica ongetwijfeld een dampaanslag op de ruiten zal plegen. U weze gewaarschuwd.

Twee dagen later krijgt een heel ander segment vrij spel op het festival Loco Loco Fest, waar punk, metal en grunge hoogtij zullen vieren. Veertien bands uit alle uithoeken van de wereld vertegenwoordigen het ganse pallet aan harder muziekgeweld. Op 29 juni strikte Nosta – voor de vierde keer sinds het ontstaan van Nijdrop – de absolute blikvanger van dit voorjaar: hiphophoop, hype- en beatqueen, coming woman Coely. Haar debuutalbum ‘Different Waters’ werd bedolven onder de lovende kritieken waardoor het pad richting sterrendom nu definitief geopend is voor de drieëntwintigjarige Antwerpse. Flashback naar Coely als schuchtere, nobele onbekende, struggling to succeed, die de eerste stappen van haar carrière in de Opwijkse muziektempel zette, waar ze toen al naar waarde werd geschat. Shout-out to Nijdrop en Nosa, lieve Coely?

Avontuur zat al in het DNA van Nijdrop en het is fijn om zien dat ook haar erfenis diezelfde genen draagt. Verrassende keuzes met kansen voor opwindende, beloftevolle en vaak onderbelichte artiesten blijkt een succesformule. Een forum voor rijzende sterren, maar ook de ster van Nosta zelf is rijzende. Clevere programmering opent deuren, en hoe meer open deuren, hoe groter het huis. Nosta krijgt steeds meer naam en ambitie. De toekomst lijkt verzekerd en rooskleurig. We zien u daar.

Trouwens, nu we het toch over de toekomst hebben: intussen werd ook nog aangekondigd dat niemand minder dan Deerhoof de boel op stelten komt zetten op 31 augustus. Die konden we nog mooi aan dit lijstje toevoegen dus.

En om helemaal af te ronden, mochten we van Nosta vijf (5!!) duotickets weggeven voor het optreden van Sons Of Kemet en Flat Earth Society + Beraadgeslagen. Stuur een mail met als onderwerp respectievelijk "NOSTA KEMET" of "NOSTA EARTH" naar win@damusic.be om kans te maken.

18 mei 2017
Quentin Soenens