Het Dour-parcours van (kvl) 3/3

Voorbeschouwing

Dat het zomer is, merkte je ondertussen al aan de zweetdruppels op je voorhoofd. Of aan de festivalkoorts die je langzaam maar zeker bekruipt. Summer Gloom is achter de rug, Gent Jazz is halfweg, de Werchter-vierdaagse staat voor de deur, maar het meest intense festival van België nadert ook met zeer rasse schreden. Van woensdag 11 juli tot en met zondag 15 juli transformeert het Waalse dorpje Dour voor de dertigste keer tot het muzikale epicentrum van ons landje. De komende dagen lost het daMusic-team voor Dour een aantal suggesties uit het wel erg weelderige aanbod van de Dour-affiche. Verslaggever (kvl) vind je wellicht terug bij één van deze optredens.

Woensdag 11 juli

De mannen van Soulwax mogen een hele dag hun Deewee-label in de kijker zetten op het "Le Labo"-podium, en daar zullen ontdekkingen bij de vleet te doen zijn.

Phillipi & Rodrigo, Le Labo, 18.30u

Uit Sao Paulo komen Phillipi & Rodrigo, maar ze hebben een nummer dat "Gueto De Gent" heet. Allicht wonen ze gewoon nabij Meulestedebrug. Met deze zacht sussende Braziliaanse Disco is het goed het festival te openen.

 

Future Sound of Antwerp, Le Labo, 23.00u

We weten niet zeker wie er achter de naam schuilgaat, maar we gokken op de Soulwax-broertjes zelf. We bekijken dat live, want de paar tracks die al uitgebracht zijn van deze groep klinken dansbaar, amusant en funky.

 

Donderdag 12 juli

Mugwump, Le Labo, 19.30u

Een paar jaar geleden bliezen ze ons van de sokken op Dour. Akkoord, dat kwam voor een groot deel door podiumbeest Raphaël Absolonne en die doet tegenwoordig niet meer mee, maar zelfs zonder hem vertrouwen we er op dat Geoffroy Dewandeler een intensieve show heeft voorbereid.

 

The Chemical Brothers, The Last Arena, 01:00

“The Brothers gonna work it out”. Het laatste album is al drie jaar oud, maar nog altijd even snedig als wat ze produceerden in de beginjaren. Deze goed gerodeerde hitmachine zorgt gegarandeerd voor een gigantisch feest.

 

Vrijdag 13 juli

Caballero & JeanJass, The Last Arena, 19:30

Vorig jaar waren ze nog onze grote ontdekking toen Lefto On Est Haut in de mix draaide. Er leeft iets in Brussel, en het was aan ons voorbijgegaan. Dit jaar krijgen ze meteen een plaats op de Main Stage. We maken dat goed!

 

The Black Madonna, La Petite Maison dans la Prairie, 0:45

Ze is resident DJ samen met Frankie Knuckles in Chicago's Smart Bar. Als je zo'n positie bereikt als vrouw van over de veertig, betekent dat dat je wel een heel erg goede plaatjesdraaier bent. Van disco tot techno en terug!

 

Zaterdag 14 juli

R+R=now, Boombox, 20:30

Is Gent Jazz al voorbij? Moet Jazz Middelheim nog komen? Een streepje jazz tussen al dat elektronisch gepiep klinkt tegen de zaterdag vast als een aangename verwelkoming. Deze formatie - zo heet dat toch in jazz-termen? - werd gevormd rond pianist Robert Glasper. Kent u niet? Hij heeft ook iemand bij zich die Snoop Dogg en Kendrick Lamar producete. Nog niet overtuigd? Luister zelf:

 

Zondag 15 juli

BCUC, Boombox, 18:45

Deze band viel ons gewoon op in de Spotify-playlist die iemand samenstelde met muziek van Dour 2018. Deze Zuid-Afrikanen klinken al indrukwekkend in de studio, maar schijnen daar live nog een schepje bovenop te doen. Onlangs ook door Giles Peterson geïntroduceerd in zijn programma.

 

Flavien Berger, La Petite Maison dans la Prairie, 16:45

Hij is een relatief onbekende Brusselaar, geboren in Parijs en levend in Berlijn, als we het goed begrepen hebben. De muziek is donkere, Franstalige elektro en doet denken aan Dirty Beaches. Mooie video ook:

 

WORLD CUP FINAL, The Last Arena, 17:00-18:45

Voor het eerst op de affiche van Dour en er is weinig geweten over deze band. De enige uitleg op de site van het festival is een "Andere artiesten"-link naar L'impératrice, een Franse die frisse disco brengt. Benieuwd wat dat zal worden, maar iets in onze kleine teen zegt ons dat dit een onontkombaar evenement zou kunnen worden.

9 juli 2018
Kristof Van Landschoot