Hamers - Gamyndt

Hamers - Gamyndt

En toch zit er ook een trompet in de mix.

De zeshonderd maandelijkse luisteraars op Spotify weten het: er is een overeenkomst tussen de band Hamers en de bende van Haemers die actief was in de jaren negentig. Beiden zijn nietsontziend. Gelukkig zijn de salvo's, die Hamers afvuurt, niet levensbedreigend, maar enkel een aanslag op de eigen stembanden en de oren.

De sound van het Maasmechelse noiserock-trio is dan ook lawaai van de bovenste plank, dat flirt met de grens van het muzikale en zich maar al te graag nestelt in de Kafkaïaanse wereld van dissonantie. De band sleept je mee op een reis naar het hart van de waanzin. Better buckle up. 

Hamers zag het daglicht in 2018. Onder de vlag van de eerste ep ‘Grobtok’ tourden ze twee jaar lang het land rond en braken ze menig podium af, waaronder dat van Muziekodroom, Rock Herk en AFF. Vervolgens doken ze noodgedwongen terug achter de schrijftafel. 

In het voorjaar van 2023 laat Hamers het nieuwe album 'Merkahndys' op de wereld los. Na twee jaar schrijven, schrappen en experimenteren slaagt de band erin om de atypische sound nog verder uit te diepen. Invloeden variëren van Black Midi, Slint en Horse The Band tot Lightning Bolt en Nailbomb.

Maar Hamers laat zich niet binden aan eender welk noiserock-, punk- of metalcliché. Elke regel wordt met plezier aan flarden gescheurd en vervolgens diep begraven met de schop, die ook deel uitmaakt van het instrumentarium van de drummer. Het album werd in mei 2022 opgenomen in de Hightime Studio en technisch geregisseerd door Kasper De Sutter (SHHT, 30.000 Monkies, Youff).

Uit de plaat wordt met Gamyndt een eerste single vooruit gestuurd. Meteen wordt duidelijk dat dit geen stille verkenner is, maar een onvervalste stormtrooper. En toch zit er ergens ook een trompetje in. Vind jij het?

17 februari 2023
Marc Alenus