#God(deloos) - Haley Heynderickx - Untitled God Song

#God(deloos) - Haley Heynderickx - Untitled God Song

De hoogste, die van hierboven, de man met de witte baard, ... Noem hem hoe je zelf maar wil. Geloof erin of niet. Maak ervan wat je wil. Deze week laten we enkele stemmen horen die er een eigen mening over hebben.

Haley Heynderickx (uitgesproken als “Hendrix’ zoals stadsgenoot Jimi) heeft verre Belgische roots. Haar betovergrootvader raakte destijds in de problemen en uit de gratie van de familie en nam de boot naar de VS. Tenminste, dat is toch wat ze ooit zelf vertelde tijdens een optreden, als onze herinneringen niet vertroebeld zijn door natuurlijke aftakeling en alcohol. Maar het doet er ook niet toe. Het is niet de reden waarom ze in dit lijstje opduikt. Wel de tweede single uit debuutalbum ‘I Need To Start A Garden’, Untitled God Song.

Ze schreef deze song in de kelder van het appartement met dunne muren, waar ze toen woonde, omdat ze bang was afgeluisterd te worden door haar huisgenoot. Als dochter van een Filipijnse moeder en een Amerikaanse vader werd ze katholiek opgevoed. Dus denkt ze zelf dat de song daarover gaat. Dat zei ze in interviews uit 2018. Ze wou naar eigen zeggen vooral dat het nummer discussies en gesprekken op gang zou brengen. “I hope it provokes ideas and conversations about God — some kind of curiosity — whether you believe that It exists or doesn’t. It’s a fun thing to poke around. We’ve got free time.”

Het is alleszins typisch Heynderickx. ‘I Need To Start A Garden’ bracht in geen enkele song duidelijke antwoorden. In elk nummer school (soms speelse, kinderlijke) verwondering met af en toe een vleugje heel fijne humor. En zo kan het dat God hier in het ene vers slechte schoenen en een namaak Coach-tas draagt, in een ander vergeet de grootlichten te doven en zo een bijzonder verblindende zonsondergang genereert en nog elders verschijnt als een vrouw met "brede heupen en dikke lippen” die een knop heeft om gelijk welke taal te kunnen spreken.

In een interview met Uncut zei ze erover: "I always grappled with the idea of what God looks like. I mean this in a humorous sense. The older I get, the more convinced I am that God is just a busy mother trying to balance all the chaos around her, and I have no idea why, but I do love this imagery. Maybe it's an illusion to my own mother, but please don't tell her that."

De song eindigt met een herhaling van enkele zinnen uit het eerste vers: “And she spins me around like a marionette / Oh my web is still spinning / You can't see it yet.” De gelaagdheid van deze zinnen in geweldig. Aan de ene kant, bezingt ze de grootsheid van de goddelijke kracht, maar tegelijk verwijst ze door een subtiel spel van woorden naar de schikgodinnen die in meerdere religies voorkomen. Hoe haar leven zal uitdraaien, weet ze nog niet, maar dat lijkt ze niet erg te vinden. Ze heeft vertrouwen in haar God.

5 augustus 2024
Marc Alenus