#FortApache - Blake Babies - I”m Not Your Mother (1990)

#FortApache - Blake Babies - I”m Not Your Mother (1990)

Deze week plaatsen we eens een opnamestudio in the picture. Neen, geen Abbey Road of Electric Ladyland. Dat is te kort door de bocht, maar een eerder obscuur studiootje dat een unieke plaats inneemt in het opnamelandschap. Dames en heren, zie hier Fort Apache Studios van geluidstechnici Sean Slade, Paul Q. Kolderie en producer-eigenaar Gary Smith. The place to be als het luid mag zijn en feedbacken als een storm.

Wij hadden het wel voor Juliana Hatfield. Meer nog, we waren verliefd op Juliana. Die engelachtige stem met weerhaakjes had ons dan ook van de eerste keer beet. En dat was met Blake Babies en vooral met vierde worp 'Sunburn' ook het geval. Voor dit soort ongein was in Amerika de term collegerock uitgevonden. Amerika, waar dit op de alternatieve radio’s van hogescholen en universiteiten hoog scoorde. Aan deze kant van de oceaan kon je dit nergens horen. Enkel in 'Update', waarmee Studio Brussel elke weekdag verse alternatieve dingen presenteerde met Eric Smout en Chantal Pattyn als aangevers.

Grappig ook: de naam Blake Babies werd ontleend aan niemand minder dan poëet Allen Ginsberg in 1986 tijdens een lezing, waarbij aan het eind, bij de vragenronde, de groep de hand opstak met de vraag hoe ze de kersvers gevormde band moesten noemen, waarop Ginsberg prompt Blake Babies antwoordde.

De groep zou in 1992 stoppen en La Juliana ging voor een solo-carrière, vervoegde The Lemonheads als bassiste en speelde, zong op het machtige 'It’s A Shame About Ray' en zou dat ondanks het solosucces nog eens opnieuw doen als zangeres op 'Come On Feel The Lemonheads' in 1993.  I’m Not Your Mother is de openingssong op 'Sunburn'. Heerlijk nijdige popsong. Gitarist John Strohm charmeerde altijd op tweeënhalve minuut in de song met een gitaarsolo, die lekker weemoedig en simpel klinkt. Uiteraard in Fort Apache opgenomen door producer-eigenaar Gary Smith.

 

7 april 2022
Laurens Leurs