First - 'Second'

First - 'Second'

Hij glipte ons door eindejaarsdrukte en dergelijke bijna door de vingers, maar bij deze melden we u graag, alerte lezer, dat het duo First een tweede ep uitbracht (toegegeven, een beetje ongelukkig qua naamgeving). 

Het kleinood van vier songs is digitaal te beluisteren op de Vi.be-pagina, Spotify van de band en op bandcamp (zie hieronder) of was – en dan vist u helaas achter het net, beste verzamelaar – verkrijgbaar op dubbelcassette via het Brusselse label Sentimental.

In elk geval omvat het project van Pieter Vochten (elektronica) en Jasmin Smolders (zang) na een jaar stevig musiceren inmiddels een repertoire van acht pittige, heerlijk duistere en sfeervolle elektrowavesongs die, mits wat extra support, ooit misschien nog wel eens op een andere fysieke drager gebundeld worden.

En we geven erg grif toe: de snoeiharde beats, erg wijd geproducete synthscapes en ijle, hoge zangformule – als een soort van beast versus beauty – werkt grandioos. Dit is muziek die tegelijkertijd pompt als zindert, “atmosferische, elektronisch verfijnde muziek”, zoals we destijds enthousiast aankondigden.

En de monsterlijke dance-hoge smeekbede/opener Restless, de verheven, dubby downtempo sfeer van Control of het traag stampende, rollende Slowly (wat een stem!!) sluiten wat dit betreft prima aan op het al eerder uitgebrachte digitale geweld van de vier songs op de debuut-ep. Meer nog, First lijkt met deze aanvulling de grenzen nog wat te verruimen, de identiteit te vervolledigen en acht consistente tracks lang te zorgen voor een fantastische, sfeervolle krachttoer.

Zeker onder luid volume te smaken!

6 januari 2021
Johan Giglot