First - 'First EP'

First - 'First EP'

Duistere elektrowave met een vrouwelijke zangeres op kop. Laat deze formule dankzij landgenoten Whispering Sons momenteel net wat populairder zijn geworden. De debuutsingle Losing werd niet voor niets al opgepikt op een compilatietape van Sentimental Records, het label van WS-zangeres Fenne Kuppens. 

En nu dus de stap naar een eerste ep. First, bestaande uit elektronicamuzikant Pieter Vochten en zangeres Jasmin Smolders. Goed voor wat mystieke wave met scherpe beats, subtiele onderliggende scapes en een voluit galmende vrouwenzang. Met extra echo-effecten in de etherische opener Just Now of met rollende (post)-dubsteps en trancegolven in afsluiter To Long (met één “o” en dus over verlangen en wensen als thema).

Dit is erg atmosferische, elektronisch verfijnde muziek. Iets scherper in beats en scapes in eerste single Losing tot zelfs ronduit opzichtig in beatsong You Lie. Maar ook telkens met van die dromerige tapijten en de hoog galmende zang van sirene Smolders.

Toegegeven, qua effecten en balans hard-zacht is deze ep mooi uitgewerkt, maar inhoudelijk mogen de songs zelf nog iets meer “bewegen” om echt naar de keel te grijpen. Intermezzo’s, breaks en zangpauzes zitten netjes op hun plaats, maar er ontbreekt nog net die uniek-factor. Maar First staat zeker klaar om uit te groeien tot iets groots.

3 april 2020
Johan Giglot