Eyemèr - Transition Town

Eyemèr - Transition Town

Persoonlijker kan muziek niet worden.

Eyemèr is altijd al een artiest geweest die vanuit de drang naar eerlijkheid taboes doorbrak. Het begon met mentale gezondheid en het non-binair zijn en nu hebben ze een ep uit waarin Arlo Devreese het thema borstoperaties bij transgenderpersonen aanstipt. De artiest heeft zelf een mastectomie laten doen en dat was nodig, zo blijkt al uit de cover van de plaat.

In het midden van die cover staat een huisje met Eyemèr erin. De tekening symboliseert dat ze zich eindelijk thuis voelen in hun lichaam. Wie goed kijkt, ziet dat de persoon littekens draagt van een borstverwijdering, verder gesymboliseerd in de horizontale lijnen links en rechts van het huis. Boven die lijnen staan twee kleine circles, de tepels.

Hoe Eyemèr zich voelde na de langverwachte operatie, zongen ze uit in Reborn, de eerste en voorlopig enige single die uit de ep werd getrokken, een samenwerking met Ryan Cassata, die ook een heel mooie en aangrijpende clip meekreeg. Je kan er alles over lezen via de link of het nummer hieronder gewoon nog eens (opnieuw) beluisteren.

Opener No Need To Worry gaat vooral over de periode voor de operatie. Het is een bloedmooi, eerlijk nummer over het leven met het onbehagen en de leugens die op de duur ondraaglijk zijn, maar ook over de schrik om de stap te zetten om echt zichzelf te kunnen zijn. De heldere zang van Arlo in combinatie met de akoestische gitaar en strijkers maken van het nummer de perfecte opener.

Die heldere stem en het optimistische einde maakt dat de ep nog een zekere lichtheid meekrijgt, wat – gelet op het toch wel gevoelige thema – niet onbelangrijk is. Nummers als Locked In My Head en Compulsive Liar zijn bijvoorbeeld  behoorlijk donker. De eenzaamheid en pijn zitten daarin zeer mooi verpakt, maar daarin klinkt Eyemèr zo kwetsbaar, dat het echt slikken is.

De ommekeer komt met Love Is Love en wordt dan doorgetrokken in Reborn. Aanvankelijk zijn er nog wel twijfels “You say, love is love / is that a lie?” klinkt het, maar zelf zijn ze wel overtuigd van dat idee “Love is love / there are no bounderies”, wordt onderstreept met enkele flukse plukken aan de gitaarsnaren.

De vijf songs op deze ep zullen wellicht waarschijnlijk lotgenoten het meest aanspreken, maar ook vijftigjarige cismannen en –vrouwen zullen hier niet onaangeroerd bij blijven. Ook zij kennen ongetwijfeld twijfels en pijn op de zoektocht door de jungle van het leven. Laat de muziek van Eyemèr ook voor hen een troost betekenen.

21 februari 2022
Marc Alenus