Fake Indians - 'The Pest'

Fake Indians - 'The Pest'

Wist je dat lang voor het coronavirus, de pest dezelfde weg aflegde van China, over Italië, naar onze streken? Tijd om iets terug te sturen.

En laat dat iets gerust ‘The Pest’ van Fake Indians zijn. Je kan de band kennen van de okselfrisse single Cheyenne die we hier een tijdje geleden deelden. We waren er zo enthousiast over dat we over de releasedatum keken en de schijf een week te vroeg deelden. Gelukkig bleken hun tomahawks even fake als hun naam deed vermoeden…

Soit, genoeg gezeverd, want ondertussen is de rest van de debuutplaat er ook en die staat vol met even ruwe, gitzwarte rockdiamantjes als de voorloper liet verwachten. Pleazze Me trekt de boel op gang met niets ontziende drums, ziedende gitaren en synths die ongegeneerd uit de bocht vliegen. Echte fans kennen de track wellicht al van de ep ‘Het Oerwoud Is Vlakbij’, maar de nieuwe versie bijt nog meer van zich af én klinkt beter.

Hetzelfde kan gezegd worden van There Was An Ass, al blijft dat dichter bij de oude versie. Beiden duren dan ook nog geen anderhalve minuut. Dat geeft weinig speling.

Cheyenne en het daarop volgende Lidle Fucks zijn wel nieuw en terwijl Cheyenne bewijst dat Stof Janssens ook hits kan schrijven, toont Lidl Fucks aan dat de band nog altijd trouw blijft aan zijn punky verleden met quasi onverstaanbare teksten, een drilboor van een basgeluid en veel onversneden energie.

Na nog een oudje (Ghali) blijkt ook de b-kant uit nieuwe  en oude songs te bestaan. Sign Of The Signs uit de ‘D For Dental/ Hot Fag’ epTerror Squad uit de ‘Golden Drop’ ep kregen een update door Joes Brands en Thomas De Pauw, maar eerst sluipt Gut #1 de speakers uit als Nidhogg om dan braaf in bed te kruipen (zere keel zeker?).

Het broertje, Gut #2 is een pak energieker. De melodie is herkenbaar, maar kreeg een schop onder de kont waardoor het beest alle kanten uitgaat. Als een leeuw in een kooi, zeg maar, of als een waanzinnige die vast zit in zijn eigen hoofd. Want afgesloten wordt er met Last Stop PC Bethania, naar het centrum voor geestelijke gezondheidszorg in Zoersel.

‘The Pest’ klinkt donker, luid, ongestructureerd, maar laat net dat een verademing zijn in het huidige muzieklandschap. Als we nog eens moeten kiezen tussen de pest en de cholera, is het vanaf nu gemakkelijk! Wij willen ‘The Pest’.

'The Pest' is uit via Gazer Tapes en wordt op 13 maart voorgesteld in Het Bos te Antwerpen.

29 februari 2020
Marc Alenus