#EnjoyDivision - Fornet - Lick Your Television (2020)

#EnjoyDivision - Fornet - Lick Your Television (2020)

De oerkracht van Joy Division! Slechts twee echte studioplaten en goed veertig jaar later zijn ze nog steeds de standaard, de lat waaraan andere potentiële classics worden afgemeten. We gaan een weekje tonen dat de Manchester Fab Four nog steeds gloeiendhot zijn. Veel groepen van vandaag zijn nog steeds zwaar schatplichtig aan Joy Division en maken daar ook absoluut geen geheim van.

En we sluiten deze week af met een brok “Eigen stoef stinkt”, maar hij stinkt wel keihard in de juiste richting: de nieuwste worp van de laatste Limbomania-winnaars Fornet uit Bree, die zonet de echte eersteling 'Anti-Tragedy' op de wereld zetten na een paar zeer geslaagde vingeroefeningen.

Ze werken keihard om een eigen gezicht in de spiegel te kunnen zien en dat lukt ook steeds beter. Dat er af en toe een forse geut postpunk doorheen wordt gesjast, siert hen, want de muzikale citaten komen van de allerbesten (Gang Of Four, This Heat!, The Fall). Ritmisch hoor je regelmatig ook de hang naar de meest grillige en weerspannige hiphop en tekstueel bewandelen ze quasi onbetreden paden richting vervreemding en stedelijke paranoia.

Neem je tijd want Lick Your Television is allesbehalve een hapklare brok, maar doet denken aan het allertraagste en meest slepende van 'Closer' (denk aan The Eternal) en daar hadden we destijds ook iets meer tijd voor nodig. Voor de durvers en check het volledige 'Anti-Tragedy' snel op Spotify. We hebben er nu toch allemaal de tijd voor.

3 januari 2021
Laurens Leurs