Ellen Schoenaerts - Hou Me Vast

Ellen Schoenaerts - Hou Me Vast

Eind vorig jaar bracht Ellen Schoenaerts het album ‘Vrijblijvend Advies’ uit. Daarop was geen plaats voor het nummer Hou Me Vast, maar… de track komt nu wel als single uit. Terecht, want met deze smeekbede mikt Schoenaerts recht naar het hart.

Ellen Schoenaerts vertelt dit over deze aangrijpende track: "Hou Me Vast werd geschreven één maand na de eerste lockdown en nadat ik de vierde concertreeks gecanceld zag op één jaar tijd. Sedert de Antwerpse lockdown in de zomer begon ik me luidop vragen te stellen over het beleid en met name over de verwoestende neveneffecten die het beleid met zich meebracht. Ik maakte me met zorgen over de ouderen, de kinderen en de zelfmoorden en uitte deze via verschillende opinies in kranten en redacties.

En hoe dankbaar ik ook was dat er op zijn minst nog ruimte was om deze vragen te stellen en hoe voorzichtig ik alles ook probeerde aan te brengen, toch kon het er mensen niet van weerhouden me aan te vallen op een manier waarop ik nooit eerder werd aangevallen. De tristesse en het onbegrip langs mijn kant hierover nam op een gegeven moment danige proporties aan dat het nummer Hou Me Vast er op een avond plots in één ruk uit kwam gerold.

Toen dat gebeurde, besloot ik onmiddellijk met mijn muzikanten naar de studio te trekken. Niet enkel omdat muziek voor mezelf één van de meest zalvende dingen is, maar ook omdat ik geloof dat muziek een expressievorm is die aanvult waar taal soms tekort schiet.”

Hoe waar dat is, kan je hieronder zelf beluisteren. De track start aarzelend met voorzichtige toetsen van Alban Sarens en de viool van Liesa Van Der Aa. Ephraim Cielen zorgt voor de trage hartenklop van het nummer en ook de zang van Schoenaerts klinkt teneergeslagen. “Ik ben moe,” bekent de zangeres dan ook. Maar wanneer ze denkt aan hoe het was en weer kan worden, wint de track aan kracht en trekt de gitaar van Cesar De Sutter een streep licht door de ruimte.

 “Hou Me Vast gaat over liefde en menselijkheid in tijden van corona,” vult Schoenaerts nog aan. “Wat mij betreft, zijn dat twee van de meest essentiële dingen in een leven. Ik hoop dat we als maatschappij op een dag weer het gesprek zullen kunnen openen over wat ons tot mens maakt en hoe wij onze toekomst samen zien."

20 februari 2021
Marc Alenus