Ellen Schoenaerts - Vrijblijvend advies

Vitrin Records

Vrijblijvend advies

We gaan niet te veel verwijzen naar de in de Lage Landen artistiek heel beladen familienaam Schoenaerts die Ellen draagt. Veeleer zouden we willen benadrukken dat deze artieste uit vele ruiven eet en dat kennelijk doet met door kenners geprezen succes. Ze maakt muziek en films, schrijft songs en columns, acteert en zingt. Er zijn er die met minder moeten tevreden zijn.

In essentie zingt Ellen Schoenaerts op ‘Vrijblijvend Advies’, de nieuwe plaat, over zichzelf en de wereld waarin ze leeft en ook wel wat lijdt. Met belijdenislyriek moet men altijd een beetje oppassen. Voor men het weet zit men in tranerige schrijfsels uit het private dagboek van een bedrogen puber. Niet iedereen heeft de poëtische kracht en de nodige psychologische distantie van een Lennaert Nijgh, om eens een duidelijk voorbeeld te citeren.

Maar we hebben de indruk dat Schoenaerts wel een meer dan acceptabele tekst over haar doen en laten, voelen en weten kan neerpennen. De indruk, zeggen we, want hier begint het schoentje toch een beetje te nijpen: bij de eerste twee nummers heeft de producer toch iets te ijverig geschoven met de knoppen op het mengpaneel en is de stem te veel naar achter gemixt.  Ik Ben Je Gaan Haten en Dit Is Ons Leven zijn op zich geen kwade composities, maar de teksten verdrinken in echo en synths. Spijtig. Zeker wanneer dan Gelukkig Maar voorbijkomt: de stem vooraan, mooi en subtiel gearrangeerd en … zinnige, hoopvolle en perfect verstaanbare lyrics.

In 2016, een confronterende samenvatting van het repetitieve karakter van het dagelijks leven van Ellen Schoenaerts in het jaar 2016 en misschien zelfs van talloze anderen, wordt er niet op een effectje meer of een streepje uit de ritmebox minder gekeken. Misschien niet bij de eerste beluistering, maar vanaf de tweede voelt men intuïtief dat het eigenlijk toch allemaal goed zit met dit nummer. Dat kan ook gezegd worden van Ga Maar Voort, een break-upsong met een treffende tekst over verwarring, vrijheid en gemis. Een mooie ballade net zoals het vademecum dat Schoenaerts voor haar zoon schreef: Vrijblijvend Advies Aan Mijn Zoon, een ode aan de kansen die elk leven biedt op een netjes gedekt bed van toetsen en percussie.

Een parlando hadden we nog niet gehad maar DDD vult dat gat op met een niet zo vrolijke song over het belang van praten, zelfs als het niet meteen tot oplossingen leidt. In het begin muzikaal sober, maar naar het einde toe ligt er wel een flink klanktapijt onder.

Je Moet Het Maar Aanvaarden had het titelnummer van het album kunnen zijn, maar nu is het de perfecte samenvatting van de thematische teneur van deze mooie plaat, die af en toe iets te royaal is voorzien van synths, maar verder heel erg eigentijds de wereld van de oudere millennials verwoordt en verklankt.

Dit vrijblijvend advies geldt vanaf 11 december, de dag dat deze plaat uitkomt.

9 december 2020
Frank Tubex