Eindejaarslijstje Christoph Lintermans

Eindejaar 2017

Christoph Lintermans drinkt, eet en ademt prog. Bovendien bewaakt hij een mystiek verbond met elfen en magiërs. Zijn winterslaap houdt hij in een parallel, door progrock gefantaseerd universum. Als Trump en Kim Jong-un de nucleaire winter starten, zal die helemaal aan hem voorbijgaan.

Nu al klassiekers

 

1. Il Tempio delle Clessidre – ‘Il-ludere’

2. Acqua Fragile – ‘A New Chant’

3. Eloy – ‘The Vision, The Sword and The Pyre’

4. Isildurs Bane & Steve Hogarth – ‘Colours Not Found in Nature’

5. Thinking Plague – ‘Hoping Against Hope’

6. Simon Phillips – ‘Protocol 4’

7. Robert Reed – ‘Variations on Themes by David Bedford’

8. Gentle Knife – ‘Clock Unwound’

9. Roger Waters – ‘Is This the Life We Really Want?’

10. Kotebel – ‘Cosmology’

 

Subliem, maar vluchtig

 

1. Steven Wilson – ‘To the Bone’

2. Anathema – ‘The Optimist’

3. Lifesigns – ‘Cardington’

 

 

De podiumbeesten

 

De passage van Anderson, Rabin & Wakeman in het Koninklijk Circus (27/3/17). Op spelplezier staat geen leeftijd. Maar niemand evenaarde Marillion in hun integrale uitvoering van ‘F.E.A.R.’ in de RABOzaal in Heerlen (9/10/17).

 

Vergeet de hype

 

Geen tijd gehad om me te ergeren. Te veel mooie, progressieve muziek gehoord. En als antihype kan volgend wetenschappelijk nieuws tellen: drie nieuwe microben die gevonden zijn in de darmen van termieten, werden genoemd naar Lee, Lifeson en Peart van het Canadese Rush. Onderzoekers van de University of British Columbia doopten hun vondst Pseudotrichonympha leei, lifesoni, en pearti.

 

Kritiek op de kritiek

 

De klassieke media plegen wat prog betreft voorspelbaar maar niettemin schuldig verzuim. Zelfs Steven Wilson kwam er niet aan te pas. Een recensie van mezelf dan maar? Eigen lof stinkt, zeggen ze, maar een criticus moet oor hebben voor wat anders buiten de radar dreigt te vallen. Dus terechte aandacht hiervoor.

 

Het oog wil ook wat

 

Wie doet het hen na? De veteraan-progrockers van Marillion in een uitverkochte Royal Albert Hall op een vrijdag de dertiende:

 

 

De obligatoire voorspelling

 

Het is uitkijken naar het nieuwe dubbelalbum van Kayak. En misschien krijgen we in 2018 al een tipje van de sluier over de aankomende conceptplaat van M!ndgames.

Een natte droom? Dat Eloy zijn laatste album in de Spirit of 66 in Verviers komt voorstellen.

30 december 2017
Christoph Lintermans