DTRH19: met daMusic naar Wonderland

Voorbeschouwing

DTRH19: met daMusic naar Wonderland

Van een aantal namen op de affiche is het al duidelijk dat ze de moeite waard zijn om je Down The Rabbit Hole te laten vallen. Dat toonden ze de voorbije dagen op Rock Werchten. We denken dan aan Robyn, Balthazar, Janelle Monáe en nog een handvol andere, maar er zijn nog een paar namen waarvoor wij graag naar Beuningen afzakken.

Editors bracht dit jaar geen nieuw album uit, maar ‘Violence’ kreeg nog geen echte festivaldoop. En onlangs was er nog de nieuwe single Frankenstein.  Geef toe: dat intiem concert vorig jaar op Rock Werchter, dat was leuk, maar niet de real deal. En is het niet altijd een feest om Tom Smith en de zijnen te zien? Nergens komen ze dichterbij dan dit jaar in Beuningen. Dus waar wacht je op? Wat ons betreft alvast een terechte headliner die we graag de tanden in onze nek laten planten.

Vampire Weekend, is synoniem voor zomer en dat geldt zeker voor de deuntjes op nieuwe plaat ‘Father Of The Bride’, die verzameling kleine, onaffe pareltjes waarmee Ezra Koenig ons compleet verrasten. Nu maar hopen dat er nog een beetje zon overblijft na de huidige hittegolf. Anderzijds, een Vampire Weekend in de regen zorgt misschien voor een regenboog. Eén ding is zeker: dit wordt genieten.

Als er één act nog zonniger wordt dan Vampire Weekend, dan is het Rosalía. Jammer dat James Blake er niet bij zal zijn voor een wandeling Barefoot In The Park, maar hoe dan ook wordt dit een vet feestje met die exuberante mix van latin pop, neo-flamenco en hiphop. We zullen er geen zak van verstaan, maar hoe dan ook zal Rosalía Vila onze heupen in spastische bewegingen doen ronddraaien. Hou afstand!

Het voorbije half jaar heeft al heel wat knappe platen opgeleverd. Zo was er ook de triomfantelijke terugkeer van Beirut. En Zach Condon komt ‘Gallipoli’ voorstellen in het sprookjesachtige decor van Down The Rabbit Hole, een match made in heaven, lijkt ons. Al zullen we snel uit die droom moeten ontwaken na zijn show om tijdig bij Rosalía te geraken. Kunnen we nu al de marechaussee bellen voor politiebegeleiding?

Zaterdag zullen we voor een paar dilemma’s staan zoals dit: gaan we voor het hippe Maribou State of toch maar voor die rare vogel Jonathan Wilson. Misschien moeten we maar gokken op de eersten hoewel Wilson ook een ongelooflijke klasbak is. Maar we hopen dat de heren van Khruangbin ook al ergens op de Beekse Bergen rondhangen en bij het sprankelende Feel Good zomaar ineens op het podium springen. Andersom mag natuurlijk ook, want Khruangbin treedt op zondag aan en daarvoor mogen Chris Davids en Liam Ivory van Maribou State ook nog eens de planken op.

Wij zijn suckers voor androgyne stemmen en verschijningen en als we zondag op tijd uit onze nest kunnen, zullen we zeker LP meepikken. De Amerikaanse mag de Hotot openen op de laatste dag van het festival en dat zullen we geweten hebben. LP heeft een stem die zandstormen kan veroorzaken en dat ze songs kan schrijven, bewees ze in dienst van o.a. Rihanna, Christina Aguilera en de Backstreet Boys. Vorige week verscheen  nieuwste single Shaken, de zoveelste uit het album Heart To Mouth. Heb je die clip al gezien?

Over stemmen gesproken: ook Matt Corby prijkt op de affiche. De man die in februari (op Valentijn dan nog wel) de Botanique naar de zevende hemel zong. Hij staat op de openingsdag helaas rond etenstijd op het podium, maar in de jaren tachtig leefden wij al van de liefde en Gini. Dus dat moet nu ook nog lukken. Die Gini smokkelen we wel binnen en de liefde van Corby is geen gewone.

Help! Wij moeten vrijdag nog werken. Hoe gaan we dan op tijd komen voor Frank Carter & The Rattlesnakes? Hoewel, misschien gaat de baas lunchen en kunnen we wegsluipen om rond halfdrie toch al voor het podium te staan. Is Down The Rabbit Hole niet een van de makkelijkst bereikbare festivals? Hoe dan ook: onderweg daarheen zetten we alvast die fantastische nieuwe plaat ‘End Of Suffering’ op. En dan maar sjezen!

Ook op zaterdag zullen we er vroeg bij zijn. Dan mag Sampa The Great namelijk de Fuzzy Lop openen. Ooit toevallig ontdekt bij het googlen naar Sampha en nooit meer uit de omknelling van deze Zambiaanse geraakt. Nieuwste single Final Form en de vorige zweepslag Energy zijn de voorbodes van een eerste volwaardige plaat. Wedden dat ze volgend jaar een pak hoger op de affiches zal prijken?

En tot slot zijn er ook nog de Belgen. Altijd leuk om landgenoten te gaan bekijken in het buitenland. Tom Barman en de rest van dEUS komen de Hollanders een lesje in rock-‘n-roll geven met de ondertussen beproefde, integrale uitvoering van ‘The Ideal Crash. Sylvie Kreush krijgt geheid al die slappe kazen stijf en Balthazar staat garant voor een lesje in stijl. Borokov Borokov en Zwangere Guy zullen dan weer het cliché van “die gekke Belgen” bevestigen, daarin bijgestaan door Fulco (jawel, de Ottervanger van STADT, De Beren Gieren en Beraadgeslagen), al is dat eigenlijk een in Brussel verdwaalde Hollander natuurlijk. Tot slot zijn er nog onze dorpsgenoten van SONS, de mannen waarvoor we graag Kamasi Washington en zijn toeter laten staan, hoe graag we die ook eens aan het werk hadden gezien.

Ben je verlekkerd door al deze tips? Pech gehad! Down The Rabbit Hole is uitverkocht. Maar wij laten je weten hoe het is geweest. Beloofd!

2 juli 2019
Marc Alenus