Douglas Firs - What If I Can

Douglas Firs - What If I Can

Douglas Firs trakteerde zichzelf na een moeilijk jaar op een nieuwe single.

Gertjan Van Hellemont, alias Douglas Firs, maakte dit jaar een ritje op een ‘emotionele achtbaan’. In dezelfde week vernam hij dat het vader zou worden én dat zijn moeder terminaal ziek was en nog maar een paar weken te leven had. Ongeveer een maand nadat zijn moeder overleed werd bij zijn grootmoeder de diagnose Covid-19 vastgesteld en zij overleefde het niet.

Omdat hij niet echt wist hoe hij moest omgaan met deze tegenstrijdige gevoelens van diep verdriet aan de ene kant, en de pure opwinding in verband met zijn eerste kind aan de andere kant, beklom Gertjan de trap naar zijn thuisatelier op zijn zolder. Daar schreef hij ‘Heart of a mother’ bij elkaar, het aankomende Douglas Firs-album.

What If I Can, dat uitkwam op zijn verjaardag, is daaruit het eerste nummer en Van Hellemont is daarop goed omringd: Sem Van Hellemont op piano, Simon Casier op bas en Laurens Billiet op drums werden aangevuld door Steven de Bruyn, die een sfeervolle, dromerige intro creëerde op harmonica's en Sam Vloemans, die enkele weemoedige trompetpartijen toevoegde.

Voor de afwerking ging men niet over een nacht ijs. Kevin Ratterman (Strand of Oaks, Ray LaMontagne, My Morning Jacket) mixte de track in Louisville, Kentucky. Fred Kevorkian (White Stripes, Black Keys) deed de mastering in New York. Het resultaat is dan ook prachtig.

"Voor mij gaat dit nummer over ontsnappen", zegt Van Hellemont, "de drang om je eigen pad te volgen en die van niemand anders, en de zorgen over de gevolgen van die beslissing."

‘Heart Of A Mother’ wordt uitgebracht op Arlette Records / N.E.W.S. op 27 aug ’21.

foto: Alexander D'Hiet

12 december 2020
Marc Alenus