#DeZomerhit Althea & Donna - Uptown Top Ranking (1977)

#DeZomerhit Althea & Donna - Uptown Top Ranking (1977)

Dit jaar mogen de zomerse radiogolven overheerst worden door Silk Sonic - Bruno Mars & Anderson.Paak met hun Leave The Door Open.

Onontkombaar en met hoog oorwormgehalte. Elk jaar heb je zo wel een zomerhit die, los van voorkeur, genre of stroming je maanden juli en augustus beheerst en die, als je ze vele jaren later hoort, weer doet wegdromen naar die zonnige of druilerige momenten op die welbepaalde zomer ver weg of net dichtbij staycationwise... En dan hebben we het, gelukkig maar, niet over de Lambada's, Mamba Nummers 5 of Maquarena's van deze wereld maar het mag iets fijngevoeliger...
Althea & Donna met Uptown Top Ranking uit de zomer van 1978 bijvoorbeeld.
 
Het nummer heeft maar een paar weken, vroeg op het jaar, in de hitlijst gestaan maar die zomer van 1978 was het nummer, volledig terecht, overal! Ontwikkeld door reggaeproducer Joe Gibbs en diens technieker Errol Thompson die het nummer opnamen met het Jamaicaanse duo Althia Forest en Donna Reid, toen respectievelijk 17 en 18 jaar jong. De tieners zongen het vol met lokale Jamaicaanse slang. Reggaester Mikey Dread plugde het in zijn radioprogramma "Dread at the Controls" en Jamaica ging overstag waarna ook John Peel het oppikte voor de BBC. Dat ook het VK snel volgde snel volgde was enigszins vreemd aangezien niemand een iota van de tekst verstond. Het klonk Engels maar was Jamaicaanse patois die voor de gemiddelde Brit evengoed Chinees had kunnen zijn... Het bleef bij deze ene hit en een lp waardoor Althea & Donna voor eeuwig het etiket "One Hit Wonder" dragen, maar dan wel de zomerste hit aller tijden.... ook nog altijd in 2021!
 
 

 

19 juli 2021
Laurens Leurs