dEUS - Must Have Been New

dEUS - Must Have Been New

Zeggen dat dEUS niet overhaast te werk gaat is een understatement van jewelste. De perfectionist in Tom Barman laat al eens graag iets rijpen, maar voor album nummer acht namen de heren van dEUS zelfs naar hun normen ruimschoots de tijd. ‘How To Replace It’ zal bijna elf (!) jaar na ‘Following Sea’ verkrijgbaar zijn bij de platenboer. Het engelengeduld van de fans werd alvast beloond met een eerste single. Must Have Been New is een song die klinkt alsof we na vele jaren nog eens een oude schoolvriend tegenkomen, twijfelend in zijn richting kijken om finaal herkennend te knikken en aan de praat te raken.

Tussen ‘Following Sea’ en ‘How To Replace It’ zitten niet enkel een hoop uit de hand gelopen soloprojecten en jubileumtournees, maar ook een veel besproken "position switch". Mauro Pawlowski nam, na jaren trouwe dienst, in 2017 afscheid van de Antwerpse goddelijkheid, werd vervangen door gerenomeerd jazzgitarist Bruno De Groote, die op zijn beurt dan weer de band verliet na slachtoffer te zijn geworden van een hersenbloeding. Pawlowski keerde afgelopen zomer dan definitief terug naar het vertrouwde nest. Toch is het De Groote die te horen is op deze eerste single. De distinctieve klanken die hij zich eigen had gemaakt tijdens de verjaardagstournee van ‘The Ideal Crash’ kleuren ook Must Have Been New. In die mate dat het zelfs klinkt als een lang verloren gewaande deepcut van dEUS’ absolute meesterwerk.

Stephane Misseghers mept het nummer op gang, waarna De Groote met snerpende gitaar de troepen meteen op scherp stelt. Het speelse pianospel doet aanvankelijk anders vermoeden, maar naargelang de song vordert, maakt een onmiskenbare dreiging zich meester van Must Have Been New. Gooi er nog een koortje bij voor dat extra tikkeltje epiek en we zitten met een vintage dEUS-song. Kenmerkend daarvoor is dat we keer op keer een nieuwe laag ontdekken. Tot het plaatje helemaal duidelijk is. Toch grijpen Barman en co. niet nostalgisch terug naar de sound van vroeger, want het romantisch groteske karakter van ‘Keep You Close’ is ook nog steeds van de partij. Of hoe oud en nieuw zich op deze eerste single perfect vereenzelvigen. Het predikaat "perfecte single" delen we evenwel niet uit. Daarvoor gaat er iets te weinig catchiness uit van het nummer. "De perfecte comebacksong" lijkt ons na jarenlange radiostilte meer op zijn plaats. 

‘How To Replace It’ verschijnt op 17 februari 2023. dEUS stelt het album op 14 en 15 maart voor in de Brusselse AB. Tickets zijn vanaf donderdag 10 uur te verkrijgen via de website van AB.

9 november 2022
Nick Van Honste