dEUS - Following Sea

EMI

Neen, het is geen sluwe en doordachte marketingtruc, maar wel een plotse ingeving van de Antwerpse band om een aantal achtergebleven nummers snel en zonder aankondiging uit te brengen. Zo laat EMI weten. En dat nog geen jaar na de release van ‘Keep You Close’. Uiteraard weet iedereen dat daar gretig op gesprongen zal worden. Daar heb je geen marketeer voor nodig. Maar dEUS zou het niet overwegen als ze niet zeker waren van hun stuk.

Following SeaOver ‘Keep You Close’ waren we vorig jaar enthousiast. Het was de eerste plaat van de groep na ‘The Ideal Crash’ die ons nog eens iets deed. Dat de meest edgy kant al een tijdje van hun muziek is afgevijld, daar hoor je niemand echt over klagen. Barman zou er ook geen 'fuck' om geven. Maar dEUS heeft altijd een gezond randje kunnen behouden, en dat hoor je ook nu weer in hun productie.

Toch klinkt ‘Following Sea’ volgens ons een pak makker dan zijn voorganger. Het tempo ligt  lager en er zitten minder verrassende uitschieters in verscholen. De plaat opent nochtans met Quatre Mains, een single zoals we van dEUS gewend zijn. Een beetje grotesk, rechttoe rechtaan en met Tom Barman en français. Het zal geapprecieerd worden over de taalgrens. Maar ook wij kunnen hem voor dagelijks gebruik best pruimen.

Sirens houdt er een heel repetitieve melodielijn op na, die ons vier minuten lang kan bekoren. En ook Hidden Woods heeft een spanningsonderbouw die je makkelijk bij de les houdt.

In Give Up Gene houden een sitar en een donkere bluesy ondertoon ons in het gareel. Echt los komen doet het nummer nooit. Het blijft ergens tussen droom en daad zweven.

En in onze favoriet Fire Up The Google Beast Algorith laat de band zich nog eens van z’n meest experimentele kant zien. Een heerlijke smakker van - damn - enkel twee minuten.

Verder blijven nummers als Girls Keep Drinking en Crazy About You onder de lat steken, en blinkt ook de rest niet echt uit in originaliteit. Dat maakt dat er weinig vaart zit in ‘Following Sea’. Een degelijk album volgens ons, maar het maakt weinig kans om in onze dEUS-top 5 te belanden.

4 juni 2012
Koen Van Dijck