De vijfentwintig albums van 2018

Voorbeschouwing

We hebben de laatste weken al flink teruggeblikt. Maar wat brengt 2018? We zetten 25 album op een rij die het jaar zullen kleuren… of die uiteindelijk de lat der verwachtingen niet zullen halen.

 1. Kanye West

Kanye West is al een tijdje opvallend stil. Nu ja, zo lang geleden is het nog niet dat ‘The Life Of Pablo’ uitkwam. Toch waren er al geruchten dat mijnheer Kardashian aan een album bezig is. Er werd zelfs al een titel geopperd: ‘Turbo Grafx 16’. Of Yeezus verrijst in 2018 is nog niet zeker, maar van ons mag het alvast.

 1. Vampire Weekend

In maart teasde Ezra Koenig al iets van een album dat ‘Mitsubishi Macchiato’ zou gaan heten. Maar ex-lid Rostam Batmanglij was hem voor en bracht dit najaar al een plaat uit die al klonk als de opvolger van ‘Modern Vampires Of The City’. Brengt 2018 een nieuwe van Vampire Weekend? Laat maar komen!

 1. Windhand

Ze waren al te gast op Desertfest, de doommetalrakkers uit Richmond, Virginia. Hun vorige album dateert uit 2015 en onlangs was er een nieuwe track, Old Evil; dus hopelijk is dat een voorbode van een nieuwe plaat. Het zou zo maar kunnen.

 1. Tool

Zouden ze nog op twee handen te tellen zijn, de hoopvolle aankondigingen van Tools volgende album? Waarschijnlijk niet, maar we blijven hopen en eens moet het er van komen. Waarom niet in 2018?

 1. Beyoncé

De ‘Lemonade’ is verteerd. In april wordt hij dan ook al twee jaar oud. Tijd voor een nieuwe, queen B. De fans rekenen op jou.

 1. Mitski

In juli vertelde Mitski Miyawaki aan Stereogum dat ze al bezig was aan een volgende plaat. ‘Puberty 2’ dateert ook al van 2016 en zat er toch wel niet precies twee jaar tussen die plaat en de vorige zeker? Als Mitski haar ritme aanhoudt, dan brengt volgend jaar een album.

 1. Father John Misty

We waren redelijk kritisch over zijn laatste exploot, ‘Pure Comedy’ en we zien de plaat maar mondjesmaat opduiken in de eindejaarslijstjes. Maar John Tillman blijft onze favoriete pastoor. In juli liet hij weten dat er al een opvolger klaar was, maar die heeft alsnog het licht niet gezien. “I think the music essentially serves the purpose of making the painful and the isolating less painful and less isolating,” vertelde hij aan Uncut. Het wordt dus een album vol hartzeer. Misschien daarom dat het er nog niet is.  

 1. The Wrens

Helaba! Had de legendarische indierockband The Wrens geen album aangekondigd, het eerste sinds 2005? Akkoord, daarvoor hadden ze ook al eens zeven jaar nodig en de broertjes Whelan worden er niet jonger op. Maar dertien jaar, dat is gewoon belachelijk he jongens. Vooruit met die geit!

 1. Pig Destroyer

Er lopen hier de laatste tijd wel wat varkens rond die, voor De Partij Voor De Dieren hier op het politieke toneel verschijnt, wel naar het vilbeluik zouden mogen gebracht worden. Of nee, dat is misschien een te korte pijn. Laat ons hen eerst een paar dagen opsluiten met het komende album van dit gezellige grindcore-gezelschap. Het is geweten dat de opvolger van ‘Book Burner’ eraan komt. De plaat wordt opgenomen in de eigen studio van de band en John Jarvis, neef van drummer Adam Jarvis zal er op meespelen. Dat belooft.  

 1. Manic Street Preachers – ‘Resistance Is Futile’

Kijk eens aan: een verwacht album met een titel! Ja, zelfs al een release datum: 6 april. En volgens de platenmaatschappij wordt het een album over herinneringen en verlies, vergeten geschiedenis en verwarrende realiteit. En over hoe kunst een vrijhaven kan zijn, dat ook. De plaat zal obsessief melodieus klinken en zowel teruggrijpen naar de energie van ‘Generation Terrorists’ en het orkestrale van ‘Everything Must Go’.

En dan zijn er ook nog deze:

 1. Pusha T
 2. My Bloody Valentine
 3. Cardi B
 4. Arctic Monkeys
 5. Courtney Barnett
 6. SZA
 7. Chromatics – ‘Dear Tommy’
 8. En Minor
 9. Chvrches
 10. Jack White
 11. Rae Sremmurd – ‘Smremmlife 3’
 12. Nicki Minaj
 13. Blood Orange
 14. Mount Eerie
 15. Anderson .Paak.
29 december 2017
Marc Alenus